O abordare psihologica a motivatiei comportamentului religios

ImageLucrarea „De la ateism la sfintenie. O abordare psihologica a motivatiei comportamentului religios”, de Lucia Iorga, ne prezinta o cercetare si o analiza temeinic argumentate si de adancime ale bazei motivationale intime a comportamentului religios, la nivelul intregii populatii din Romania.

Lucia Iorga a absolvit Facultatea de Psihologie in 1978, iar, in prezent, lucreaza ca psiholog expert in Sectia Psihologie Militara a Ministerului Apararii. Din 1992, este profesor asociat la Facultatea de Teologie Romano-Catolica din cadrul Universitatii Bucuresti.

Fragmente de lectura:

"Fiecare om, independent de conceptia sa despre lume, are o credinta, crede in ceva anume. Credinta fiind un element al constiintei, ea reprezinta un tot complex. Ea include in sine cele doua elemente fundamentale, intelectual si emotional.

Credinta, totodata, nu ramane numai o prezenta psihica interioara, ea se exprima in actiuni. Pentru ca reprezentarile din constiinta despre supranatural sa se transforme in continut al credintei, este necesar ca aceasta sa le considere ca existand in mod real. Credinta religioasa cere sa crezi in ceea ce nu este accesibil, in ce nu poate fi cunoscut. Credinta crestina este un act psihic interior, este inainte de toate o traire.

Credinta lipsita de un comportament adecvat este o absurditate care arata contradictiile interne ate persoanei respective. Practica lipsita de o credinta luminata in prealabil sau insotita de o incredere oarba este o robie fara valoare sau o indoctrinare sumbra."

Lucia Iorga
"De la ateism la sfintenie. O abordare psihologica a motivatiei comportamentului religios"
Editura: Elena Francisc Publishing

Pret: 20 lei
Puteti comanda cartea la http://efpublishing.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a putea trimite comentariul, va rugam sa completati operatia matematica de mai jos (filtru de spam). *