Trucuri psihologice pentru parinti

A aparut o noua carte in colectia “Psihologia copilului si parenting” a editurii Polirom, un volum pentru parinti, intitulata „Trucuri psihologice pentru parinti. Cum sa ne educam copilul (3-6 ani)”, de Suzanne Vallieres. In aceeasi colectie, de aceeasi autoare, a aparut „Trucuri psihologice pentru parinti. Cum sa ne educam copilul (0-3 ani)”.

Suzanne Vallieres, psiholog, lucreaza de aproape 20 de ani cu tinerii, in calitate de formator specializat si terapeut. Din 1996 activeaza in domeniul media, fiind colaborator permanent la diverse emisiuni de televiziune.

Cartea debuteaza cu o tema mai mult decat actuala – cum il determinam pe copil sa aiba placerea lecturii intr-o era a supratehnologizarii? Secretul? Lectura e parte a rutinei cotidiene, cartea trebuie sa fie o prezenta constanta, iar copilul trebuie sa aiba libertatea de a-si alege cartile preferate. Orice vizita intr-o librarie sau biblioteca inca de la varste mici este inca o modalitate de a integra cartea in viata copilului.

Autoarea abordeaza, apoi, problemele de disciplina. Cum sa il facem pe copil sa fie ascultator? Fiind fermi si necedand niciodata, iar regulile trebuie sa fie mereu valabile, indiferent de cine are grija de copil. Constanta in a impune reguli si de a acorda recomense pentru respectarea lor este cheia spre „armonie” in familie.

Alimentatia reprezinta o mare bataie de cap pentru multi parinti. Cum sa abordam refuzul de a manca? Relaxati! Daca nu mananca la o masa, nu-i capat de tara! Va manca la urmatoarea. Pofta de mancare poate diferi de la o zi la alta, de la un copil la altul. E normal sa aiba preferinte alimentare si trebuie sa i le respectam.

Sexualitatea? Naturaletea este cea mai buna metoda de a aborda primele intrebari despre sex. Cand va fi curios sa afle ceva, va va intreba, iar raspunsurile trebuie sa fie clare, simple si la obiect, fara „interventii imaginare”.

Alte intrebari ale parintilor care isi gasesc raspuns in carte sunt: Cum sa-i determinam pe copiii nostri sa mearga la culcare? Certurile intre frati sint un lucru normal? Cum sa reactionam cind copilul minte? Ce consecinte poate avea asupra personalitatii sale faptul ca il alintam?

Sfaturile practice va ajuta sa-i asigurati copilului un mediu familial armonios, sa-i formati personalitatea si sa-l pregatiti pentru noile etape din viata lui: gradinita si scoala.

Din cuprins:

E ora povestii! Stimularea gustului pentru lectura • Disciplina: o adevarata provocare • Se cearta tot timpul! Rivalitatea intre frati • Virsta lui „de ce” • „Mamico, exista Mos Carciun?” Lumea imaginara a copiilor • „Eu nu sint bun!” Stima de sine • „Cum se fac copiii?” Sexualitatea • „Du-te in camera ta!” Metode de interventie • Prima zi de gradinita

„Trucuri psihologice pentru parinti. Cum sa ne educam copilul (3-6 ani)”

De: Suzanne Vallieres
Editura Polirom
Colectia „Psihologia copilului si parenting”
Pret: 24,95 lei
www.polirom.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a putea trimite comentariul, va rugam sa completati operatia matematica de mai jos (filtru de spam). *