Caut un om perfect echilibrat

Caut un om fara fara complexe, fara angoase, fara depresii, fara anxietati. Zen. Poate te caut chiar pe tine? Bineinteles, un asemenea demers poate parea aberant. Dar va asigur, nu e. Pentru ca in cei 10 ani de cand profesez ca psiholog, nu am intalnit pe nimeni care sa fie pe deplin impacat cu sine si cu lumea.

Veti spune ca e normal, ca din moment ce pacientii mei au fost pacientii mei, e evident ca nu aveau cum sa fie perfect echilibrati. Si aveti dreptate.

Insa problema mea e alta. Problema e ca uitandu-ma in jur mi se pare ca din ce in ce mai multi dintre noi manifesta tot felul de tulburari si dezordini. Surmenajul la birou a ajuns letal, mass-media alimenteaza furibund tot felul de complexe si de valori indoielnice, am ajuns sa vorbim despre “viata offline”. Nu e in regula.

Asa ca vreau sa imi confirm in primul rand mie dar si societatii ca nu suntem totusi fara scapare. Ca exista oameni perfect integrati in angrenajul urban-capitalist-corporativ care nu au cedat. Oameni care stiu cum sa navigheze prin hatisul presiunilor psihologice si care prin insasi existenta lor, imi legitimeaza munca.

Poate ca unora li se va parea ca demersul meu este o toana. Nu pot sa-i condamn. Insa in incercarea mea de a-i convinge voi oferi un premiu: putin peste suma pe care o primesc pentru o luna de consultatii.

Pe scurt, in practica mea am ocazia sa stau fata in fata cu sase pacienti pe zi. Asta inseamna 30 de pacienti pe saptamana. Asta inseamna putin. Bineinteles ca am acces la literatura de specialitate care imi pune la dispozitie o multime de cazuri, foarte valoroase dealtfel sub aspectul informatiei oferite. Problema e insa ca aceste cazuri nu sunt ale mele. Prin acest demers incerc sa-mi modulez eu, dr. Poenaru, conditiile propriei experiente. Sa o fac, adica, experienta mea, si, prin asta mult mai benefica pentru cazurile mele. Pentru ca, asa cum spunea deBono, ceva e util in masura in care poate fi utilizat.

Asa ca va invit cu caldura sa faceti testul pe care l-am conceput si l-am postat pe www.drpoenaru.ro. Chiar daca el nu echivaleaza cu o evaluare psihologica realizata de un specialist la cabinet, are totusi o buna valoare de orientare si ofera o imagine adecvata cu privire la acele aspecte ale personalitatii care ar putea descrie “echilibrul perfect”.

Sa auzim de bine,

Dr. psihoterapeut Poenaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a putea trimite comentariul, va rugam sa completati operatia matematica de mai jos (filtru de spam). *