Educarea persoanelor cu intarzieri de dezvoltare. Tehnici de baza ale interventiei comportamentale

Cunoscuta sub numele de „Manualul ABA”, volumul „Educarea persoanelor cu intarzieri de dezvoltare. Tehnici de baza ale interventiei comportamentale este o lucrare de referinta din domeniul autismului si intarzierilor de dezvoltare. Cartea este scrisa de un colectiv de specialisti coordonati de dr. Ivar O. Lovaas, care este considerat fondatorul tratamentului comportamental destinat tulburarilor din spectrul autist.  Ivar O. Lovaas a fost profesor de psihologie la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) unde a condus, incepand din 1962, mai multe studii privind persoanele cu intarzieri de dezvoltare.

aba_mareManualul cuprinde cele mai noi programe de lucru, incluzand descrieri ample si detaliate despre felul cum se preda fiecare program in parte.

Tratamentul descris in cartea „Educarea persoanelor cu intarzieri de dezvoltare. Tehnici de baza ale interventiei comportamentale” este foarte eficient pentru majoritatea copiilor cu autism, dar in special pentru copiii care au un stil de invatare auditiv. Ceilalti elevi, care invata in mod preponderent vizual, pot beneficia de pe urma programului de comunicare dezvoltat de Nina Lovaas, Citirea si scrierea, precum si a Sistemului de comunicare prin schimb de imagini (PECS), dezvoltat de Andy Bondy si Lori Frost. Ambele programe sunt prezentate in sectiunea dedicata elevilor vizuali.

Scopul principal al autorilor cartii a fost sa puna la dispozitia parintilor mijloacele care sa-i ajute sa implementeze un program intensiv de tratament comportamental la domiciliu (40 de ore pe saptamana) si la dispozitia terapeutilor profesionisti metode si tehnici bazate pe cercetari stiintifice care sa ii ajute in lucrul cu copiii cu astfel de probleme. Cartea prezinta insa interes pentru oricine doreste sa cunoasca modul in care invata copiii cu autism, precum si mecanismele aflate in spatele problemelor comportamentale asociate in mod frecvent cu autismul (lipsa de motivatie si atentie, autostimularea, accesele de furie).

Descrierea detaliata a cuprinsului cartii, fragmente din carte si alte detalii gasiti pe PsihoShop.ro.

„Educarea persoanelor cu intarzieri de dezvoltare. Tehnici de baza ale interventiei comportamentale”
Sub coordonarea lui: O. Ivar Lovaas
Editura Frontiera
PsihoShop.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a putea trimite comentariul, va rugam sa completati operatia matematica de mai jos (filtru de spam). *