Ce gandesc bebelusii?

Unul dintre experimentele despre care povesteste Alison Gopnik in video-ul de mai jos se refera la modul in care bebelusii inteleg sau nu ceea ce isi doresc ceilalti si daca tin cont in comportamentul lor de preferintele diferite ale celorlalti. broccoli_babyLi s-au aratat unor bebelusi (unii de 15 luni si altii de 18 luni) doua boluri cu mancare: unul cu biscuiti, altul cu broccoli. Experimentatorul a luat o bucatica din fiecare castron: in cazul biscutilor s-a prefacut ca nu ii plac (folosind toate mijoacele limbajului verbal si nonverbal pentru a arata asta), iar la broccoli s-a prefacut ca i-a placut foarte mult. Apoi, le cerea bebelusilor sa ii dea o bucatica din ce este in boluri, neprecizand care anume.

Bebelusii de 15 luni i-au dat ce le placea lor – biscuitii, insa cei de 18 luni i-au dat ce i-a placut ei, adica broccoli.

Alison Gopnik explica rezultatele experimentului, discutand si despre alte cercetari care au condus la o intelegere mai buna a modului in care gandesc bebelusii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a putea trimite comentariul, va rugam sa completati operatia matematica de mai jos (filtru de spam). *