Jocuri ca „Baba oarba” sau „De-a v-ati ascunselea”, „Hotii si vardistii” sau „Ratele si vanatorii”, „Imparate, imparate, cat e ceasul la cetate?”, „Leapsa” sau doar „Fugarita”, „Apa, apa, Foc, foc”, sau „Lapte gros”, care ii mobilizau in fiecare dupa-amiaza pe micutii generatiilor trecute, spre disperarea vecinilor, aproape au disparut din lista copiilor de astazi.
Psihiatrul Laura Mateescu este de parere ca fenomenul nu este unul ingrijorator, daca parintii stiu sa echilibreze corect programul copiilor. „Trebuie sa stea si la calculator, pentru ca au nevoie sa invete cum se utilizeaza, dar cu moderatie. Parintii sunt cei care trebuie sa aiba grija de asta”, explica Mateescu. Doctorul spune ca tendinta celor mici de a petrece timpul liber in fata computerului poate duce la „probleme in a-si dezvolta abilitati de comunicare si relationare”.
Copiii generatiei de astazi ies foarte rar din casa neinsotiti, stau mai mult timp singuri acasa si, ceea ce este mai grav, se joaca singuri. Pentru aceasta situatie, Sandra Lepoiev, psiholog Mind Care, are o explicatie: „Este o evolutie socio-economica, din care cei mici au si de castigat, dar mai ales de pierdut. Ei nu prea invata acum jocul cu ceilalti copii. Nu mai au spatii de joaca printre blocuri, special amenajate pentru ei. Masini sunt peste tot, pericole la tot pasul”. Din experienta profesionala, Lepoiev a ajuns la o concluzie trista: „Copiii nostri sunt ingrozitor de plictisiti. Traiesc o rutina: merg la scoala, vin acasa, mananca, intra pe calculator, pe internet”.
Sociologul Alfred Bulai relationeaza jocurile generatiilor de copii cu societatea in care ele se desfasoara. Astfel, precizeaza specialistul, „jocurile celor mici sunt, de fapt, oglinda societatii in care traim, una tehnologizata, pe repede-inainte”. Bulai considera ca „ei doar aleg din ce le ofera societatea”. O alta problema, aparuta in ultimii ani, este polarizarea sociala, care ingreuneaza relatiile dintre copiii cu statut social diferit, sesizeaza Bulai.
CITESTE TOT ARTICOLUL: "Unde-i joaca de altadata?"
Evenimentul Zilei, 28 septembrie 2007