Cartea “AT ASTAZI, O noua introducere in Analiza Tranzactionala” a fost publicata de Ian Stewart si Vann Joines in 1987. Traducerea si publicarea in limba romana a cartii a fost realizata in 2004 de Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala.
Vann S. Joines, psiholog clinician, presedinte al Institutului pentru terapie familiala si de grup din Carolina de Nord, este acreditat de Asociatia Internationala de Analiza Tranzactionala ca formator si supervizor analist tranzactional. In 1994, a primit premiul Eric Berne pentru integrarea teoriei analizei tranzactionale cu alte teorii si abordari. Este membru al Asociatiei Americane de Psihoterapie de Grup, membru si supervizor acreditat de Asociatia Americana pentru Terapie Familiala.
Ian Stewart, codirector al Institutului Berne, Nottingham, Anglia, este acreditat de Asociatia Internationala de Analiza Tranzactionala ca formator si supervizor analist tranzactional, practician in Programare Neuro-lingvistica, si a primit, in 1998, premiul Asociatie Europene de Analiza Tranzactionala pentru “servicii aduse Analizei Tranzactionale in Europa”.
In cartea “AT astazi”, autorii prezinta teoria si practica curenta a analizei tranzactionale (AT).
Prin definitia sugerata de Asociatia Internationala de AT, “Analiza tranzactionala este o teorie a personalitatii si o psihoterapie sistematica pentru dezvoltare si schimbare personala”.
Ca teorie a personalitatii, AT ofera un model cu trei elemente, cunoscut sub numele de modelul starilor eului, ajutand la intelegerea modului in care oamenii sunt structurati din punct de vedere psihologic, a modului cum functioneaza oamenii si cum isi exprima personalitatea in plan comportamental. AT vine cu o teorie a comunicarii. Prin concepte, tranzactii si jocuri psihologice, propune si o metoda de analiza a sistemelor si organizatiilor.
AT cuprinde si o teorie a dezvoltarii copilului. Conceptul de scenariu de viata explica modul in care tiparele noastre actuale de viata isi au originea in copilarie. In cadrul unui scenariu de viata, AT dezvolta explicatii referitoare la modul in care putem continua sa re-luam strategiile copilariei in viata noastra de adulti, chiar si atunci cand acestea produc niste rezultate care sunt auto-distructive sau dureroase. Astfel, AT contine si o teorie a psihopatologiei.
In domeniul aplicatiilor practice, AT propune un sistem integrat de psihoterapie. Ea se foloseste in tratamentul tuturor tipurilor de tulburari psihice, incepand cu problemele de zi cu zi si pana la psihoze grave. Ofera o metoda ce poate fi folosita pentru terapie individuala, de grup, a cuplului sau a familiei.
In afara domeniului terapeutic, AT se foloseste si in medii educationale. Ea ii ajuta pe educatori sa mentina o comunicare clara si sa evite aparitia unor confruntari neproductive. AT este un instrument pentru formare in management si comunicare si in analiza organizationala. Dintre aplicatiile AT, mentionam utilizarea ei de catre institutiile de asistenta sociala, politie, serviciile de probatiune si institutii religioase.
Ian Stewart si Vann S. Joines
“AT ASTAZI, O noua introducere in Analiza Tranzactionala”
Editat de Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala