Pana pe 29 februarie, se fac inscrieri la Cluj-Napoca, pentru cursul de formare in terapie familiala sistemica acreditat de Federatia Romana de Psihoterapie (FRP) si Asociatia Europeana de Terapie Familiala (EFTA), organizat de Fundatia AGAPE pentru Ocrotirea Vietii.
Principalele componente ale programului de formare sunt studiul teoretic, dezvoltarea aptitudinilor clinice, practica clinica cu supervizare si dezvoltarea personala.
Durata programului de formare este 700 ore, in 4 ani. Formarea presupune un numar aditional de ore dedicate studiului individual si aplicarii ideilor sistemice in cadrul propriului loc de munca. Formarea se imparte in curs introductiv (primul an – 120 ore), curs intermediar (anul doi – 120 ore) si curs avansat clinic (anul trei si patru, total 460 ore).
Formatori-coordonatori sunt Ágnes Kónya, psihoterapeut formator si Zoltán Kónya, psihoterapeut formator.
Pot participa specialisti care au absolvit, cu diploma de licenta, o facultate cu specific socio-uman (medicina, psihologie, asistenta sociala, psihopedagogie speciala, teologie). Cursantii trebuie sa fie angajati la un loc de munca unde pot lucra cu familii si cupluri, respectiv pot aplica abordarea sistemica in cadrul terapiei individuale si/sau de grup. Avand in vedere faptul ca anumite module se vor desfasura in limba engleza, iar literatura de specialitate recomandata este accesibila doar in limba engleza, participarea eficienta la curs presupune stapanirea limbii engleze.
Acreditarea este asigurata de catre Asociatia de Terapie Familiala Sistemica Cluj, membru acreditat al Federatiei Romane de Psihoterapie. Persoana certificata de catre ATFSC devine un psihoterapeut acreditat al FRP, certificatul de psihoterapeut fiind eliberat de catre FRP. Pe baza acestui document si a unei recomandari din partea EFTA se poate obtine Certificatul European de Psihoterapeut eliberat de catre Asociatia Europeana de Psihoterapie (EAP).