Drumul cel mai scurt este acela pe care il cunoastem. Dar, daca nu-l cunoastem, ce am putea face? “- Am 27 de ani. In februarie am ramas fara job si m-am panicat. Incotro s-o apuc?” “- Cea mai buna solutie este sa investesti in cariera ta si sa nu faci compromisuri…” Acesta este un dialog pe care nimeni dintre noi nu si l-ar dori. Nu doar socul resimtit pe plan financiar este generator de panica, ci si un soi de sentiment de inutilitate care zdruncina din temelii imaginea pe care o avem despre propria persoana.
Sa ne intoarcem cu cativa ani in urma, inainte de a da examen la facultate, in momentele-cheie pentru alegerea meseriei de mai tarziu, si sa intelegem ce ar fi de facut pentru a gasi implinirea pe plan profesional. Cat de important este acest lucru? Sa ne imaginam ca ne irosim cam 70.000 de ore din viata noastra (cam atat ar insemna 40 de ani de munca, cu un concediu de patru saptamani pe an) intr-un domeniu care nu ne place, pe care il detestam. Viata noastra ar fi un adevarat calvar. Este foarte important, asadar, sa alegem cea mai potrivita directie pentru noi insine pe acest lung si sinuos drum care este cariera profesionala.
Fiecare dintre noi ajunge, la un moment dat, in situatia de a-si alege profesia, mai mult sau mai putin influentat de ceilalti – de mama, de tata, de profesori, de prietenii apropiati ori de oamenii-model pe care ii avem. Dar nu este suficient sa primim sustinerea celor apropiati, mai ales ca acestia sunt, in cele mai multe cazuri, subiectivi. Si cine poate sti ce este mai bine pentru noi decat noi insine? Este o miza mult prea mare si nu ne permitem sa fim superficiali si influentabili.
Cum ne miscam in viata depinde, in special, de noi: de capacitatile de adaptare din trecut, de abilitatile de a accepta riscul in viitor. Pentru a ne alege profesia, in primul rand este necesar sa ne cunoastem pe noi insine: ce trasaturi de personalitate ne caracterizeaza, care sunt abilitatile, deprinderile, interesele sau valorile noastre profesionale. Suntem sociabili? Ne place sa lucram in grup? Sau suntem mai eficienti intr-o activitate independenta? Ne simtim confortabil ca subordonati sau avem calitati de lider? Ne mandrim cu aptitudini tehnice sau artistice? Care sunt punctele noastre forte? Dar slabiciunile? Toate acestea sunt genul de intrebari la care trebuie sa avem un raspuns cert inainte de a lua o decizie legata de viitoarea profesie.
Doar o profunda cunoastere de sine ne permite sa ne alegem cea mai potrivita meserie, cea care ne va ajuta sa ne dezvoltam pe plan profesional, sa ne implinim visele, sa cunoastem fericirea. Dar pentru a accede la aceasta cunoastere personala cel mai simplu este sa apelam la un consilier in domeniul vocatiei profesionale. Acesta nu ne ajuta doar sa ne autocunoastem, ci ne si pregateste sa luam eficient decizii in diferite segmente ale vietii profesionale si personale, ne sprijina sa facem fata cu succes interviurilor de angajare, urmareste dezvoltarea capacitatilor noastre de planificare a carierei. Pe scurt, ne ajuta sa intelegem unde am ajuns in prezent si incotro ar fi ideal sa ne indreptam pasii pe drumul profesional.
Iar daca nu v-am convins de ajutorul pe care ni-l poate da consilierul vocational, aflati cum si-a ales meseria unul dintre cei mai mari copywriteri, creatorul celei mai reusite reclame din istorie, John Caples. La 18 ani era admis la Universitatea Columbia, ca rezervist in Marina. Nu s-a multumit, insa, cu atat. Orgolios, s-a pregatit si a dat admitere la cea mai prestigioasa scoala americana, Academia Militara de Marina, pe care a absolvit-o in anul 1924. Pana aici, am putea spune ca i-a iesit totul in cariera. Departe, insa, de a fi asa. Dupa selectii succesive, concursuri de admitere si sute de examene promovate, in final a renuntat la depunerea juramantului. S-a ales, totusi, cu o diploma in domeniul ingineriei electrice, specializare care l-a ajutat sa se angajeze la Compania de Telefonie New York. Nici aceasta slujba nu i-a adus satisfactii, catalogata de el ca fiind prea plictisitoare.
Viata sa a luat o turnura neasteptata dupa ce a apelat la dr. Katherine Blackford, consilier in domeniul vocatiei profesionale. Sfatul sau pretios l-a costat 25 de dolari platiti in avans, o suma considerabila pentru acele vremuri. Raportul consilierului, venit dupa o luna de asteptare, nu aducea vesti bune despre viitorul sau profesional in domeniul in care se pregatise, insa in final era strecurata recomandarea de a-si valorifica aptitudinile de scriitor. Asa ca nu a mai stat pe ganduri si s-a inscris la cursuri serale de publicitate si copywriting, domenii in care a obtinut succes aproape instantaneu. Asadar acest geniu al copywritingului si-a descoperit vocatia cu ajutorul unui consilier, dupa cativa ani de cautari pe drumuri si in directii gresite. Daca ar fi apelat de la inceput la ajutorul consilierului, cu siguranta ar fi economisit din pretiosul sau timp.
Elena Ceciu este psiholog. De ce tocmai psiholog? Pentru ca fiecare om are menirea lui si orice abatere de la drumul sau nu duce decat la nereusite si dezamagiri. Din pacate sau din fericire, a cunoscut gustul amar al esecului si aroma imbatatoare a succesului. La indemnul familiei, s-a trezit orientata spre ASE. A invatat, a depus eforturi inzecite, insa rezultatele au fost dezamagitoare. Dupa un an, fara niciun chin sau stres, dupa doar o luna de studiu si la o concurenta de aproape 20 de candidati pe loc, i s-a deschis o noua cale catre cel mai drag domeniu pentru ea: psihologia. Era bine sa fi stiut ce isi dorea de la inceput. Ar fi economisit timp si bani!