Jocul de rugby si dezvoltarea personala

Unul dintre cele mai hulite sporturi de astazi a ramas cel de rugby. Majoritatea celor care nu cunosc substraturile acestui joc vad in rugby doar 30 de jucatori care se incaiera si se lovesc necontenit. Cu toate acestea, rugby-ul ramane “jocul de golani care este practicat de gentlemani”. Pe langa evidenta dezvoltare fizica, jocul de rugby propune o excelenta dezvoltare psihica si spirituala, mai ales daca este practicat din mica copilarie.

Un copil, care este dus la rugby inca de mic, invata rapid cum sa se descurce intr-o aglomerare de oameni, cum sa-si canalizeze eforturile pentru atingerea unor obiective pozitive, lucrul in echipa si alte elemente care il vor ajuta ulterior in viata, indiferent de nivelul la care va ajunge sa practice acest sport. Jocul de rugby, ca oricare alt joc in echipa, asigura si o buna dezvoltare a memoriei, componentii unei formatii fiind pusi in situatia de a memora cat mai multe scheme de joc ce implica participarea a unui numar cat mai mare de jucatori.

Un studiu britanic de ultim moment arata ca jucatorul de rugby trebuie incurajat sa evolueze in echipa, recompensat si felicitat pentru treaba bine facuta, dar si pus in ipostaza de a-si expune parerea. Astfel, copilul va invata apoi sa depuna eforturi pentru a merita recompense si sa comunice deschis. Mai mult, acelasi studiu arata ca antrenorul modern trebuie sa ii invete pe copii dezvoltarea unor prietenii trainice in echipa si asocierea intre jucatorii ce fac o munca de calitate.

Pe langa dezvoltarea fizica si psihica de care va avea parte copilul, parintii au un motiv in plus sa-si lase odraselele la sport. Cum noi traim vremuri in care cuvantul de baza este “viteza”, din ce in ce mai multi parinti tind sa-si taie din timpul petrecut alaturi de copii in favoarea eforturilor de a-i asigura acestuia siguranta zilei de maine. Astfel, cum grupele de copii de la cluburile de rugby asigura cel putin cate trei antrenamente pe saptamana, parintii isi pot lasa odraslele timp de cateva ore in atentia unui staff tehnic si intr-un cadru organizat.

Fizicul dezvolta personalitatea

Un tanar cu un fizic impunator, creat prin practicarea jocului de rugby, devine un tanar cu o incredere deosebita in fortele proprii. Astfel, individul devine o personalitate puternica, cu mai multa incredere in sine, si va stii sa se impuna in momentele decisive ale vietii. Crearea unei personalitati puternice poate duce la o maturizare mai rapida si asumarea responsabilitatilor.

Nu in ultimul rand, practicarea unui sport precum rugby-ul poate insemna si crearea unui tonus pozitiv in abordarea diferitelor probleme si actiuni cu care individul va da piept in perioada urmatoare a vietii. Jocul de rugby inseamna si “cum sa lupti pana in ultima clipa si sa parasesti campul de lupta doar in momentul in care nu te mai poti misca”, “cum sa accepti deciziile autoritatii (arbitrilor) fara a reactiona” sau, mai ales, “cum sa-ti aplauzi adversarul la final, indiferent de cine a castigat”.

Departe de lumea buna

Ca in orice alt domeniu, Romania a ramas mult in urma unor tari precum Anglia, Franta, Irlanda sau Tara Galilor, state cu care ne luptam de la egal la egal in urma cu 20, 30 sau 40 de ani. Aceasta diferenta se vede si din numarul de practicanti ai acestui sport. Chiar daca tari ca Anglia sau Franta sunt printre primele in lume, ca nivel de dezvoltare, locuitorii lor nu ezita sa practice un joc precum cel de rugby. Ca o paralela, in Anglia sau Franta sunt de cel putin zece ori mai multi jucatori profesionisti sau semiprofesionisti, insa numarul de jucatori amatori este si mai mare in tarile vestice si mai ales in Anglia. In Regat, aproape fiecare Universitate care se respecta are echipa feminina si masculina de rugby.

Licentiat in psihologie si mare pasionat de sport, Cristian Ionita a incercat sa imbine cele doua domenii in activitatile pe care le-a intreprins in ultimii ani. Cu ceva mai multa experienta in domeniul jurnalismului, a colaborat cu Uniplus Radio, Gazeta Sporturilor, Ziarul, AMOS News si Compact, Cristian nu a uitat de pasiunea pentru psihologie, el participand la cursuri de psihoterapie cognitiv-comportamentala si de resurse umane. Acum, pe langa cursurile de psihoterapie de familie, se ocupa de pasiunea lui… sportul… pe www.OKsport.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a putea trimite comentariul, va rugam sa completati operatia matematica de mai jos (filtru de spam). *