De ce sa mergi la un curs despre „Cum sa invatam sa spunem NU… fara sa ne simtim vinovati?”. La aceasta intrebare ne-au raspuns chiar participantii la cursul de dezvoltare personala ce a avut loc pe 23 martie, sustinut de Raluca Mohanu: „curiozitate, sa devin mai energic, sa ma dezvolt, sa urmaresc un stil de coach”.
Ce au dorit sa obtina participantii la curs? Tot ei au marturisit ca a fi incapabil sa spuna NU duce la „consum de energie”, ca nu stiu cum sa identifice cand si cum sa spuna NU, ca incearca sa afle care sunt avantajele de a spune NU, cum invatam sa refuzam si sa fim atenti la nevoile noastre mai degraba decat la ale celorlalti? Spunem NU pentru ca ne e teama de autoritate, pentru ca simpatizam pe cineva, pentru ca ne temem sa nu fim criticati sau respinsi. Dar cum ramane cu noi? Cu nevoile si interesele noastre? Facem greseala sa imaginam scenarii despre ceea ce cred sau gandesc ceilalti, fara sa stim cu adevarat „Ce e important pentru noi?”
Trainerul, Raluca Mohanu, pe baza modelului starilor psihice din Analiza Tranzactionala, a abordat situatiile in care, intern, suntem mai putin dispusi sa spunem NU. Modelul ajuta la constientizarea propriilor stari interne care te imping sa spui DA, cand de fapt vrei sa spui NU. Raluca Mohanu a explicat ce inseamna atitudini agresive, asertive si pasive. Cum ajugem sa fim asertivi? Cum ajungem sa ne formam si respectam valorile personale? Cum ajungem sa ne promovam valorile in relatiile cu ceilalti? Care sunt tehnicile de a aborda situatii dificile sau conflictuale din care nu stim cum sa iesim basma curata? Trainerul a incercat sa ii determine pe participanti sa-si raspunda la aceste intrebari, sa le deschida o poarta catre ei insisi, deci o poarta catre schimbare!
Detalii despre trainer, aflati din interviul acordat Psihologie.ro.