Cand te gandesti la eliberarea femeii, prima inventie care iti trece prin cap este masina de spalat. Banala inventie casnica le-a convenit de minune editorilor de la ziarul Vaticanului, numai ca sa nu recunoasca ca pilula anti-conceptionala ne-a schimbat destinul. Discutia lansata de ziarul religios a starnit imaginatia scriitorilor si jurnalistilor britanici care s-au intrecut in a nominaliza inventii care ne-au scapat de lesa indatoririlor conjugale.
Frigiderul nostru cel de toate zilele
Uita de sex, drogruri si rock ‘n’ roll. Fara frigider nu mai eram ce suntem azi. A fost un pas decisiv in eliberarea noastra. Nu numai ca nu mai suntem nevoite sa stam ore indelungate asupra aragazului incins sau sa pierdem ore in sir, prin magazine, in cautarea hranei, dar putem gati cand vrem noi si mai ales cu cine vrem noi. Si culmea, rezultatul dureaza.
Cutia de viteze automata
Sa fii la volan e sic insa, recunoaste sofatul nu mai este asa sexy cand vine vorba de schimbatul vitezei. Femeilor nu prea le sta bine cu tehnica. Sa-ti strici tocurile stileto apasand pe ambreiaj, sa asculti motorul e stresant. Slava Domnului ca s-au inventat cutiile automate de viteza, este de parere scriitoarea Anna Pasternak. Trecerea la cutia de viteze automata este comparabila cu schimbarea ciorapilor cu portjatier cu banalul dar pragmaticul dres.
Pampersi pentru mamici disperate
Nu sunt inca mamica insa nu-mi pot imagina viata fara scutecele de unica folosinta. Cum ar fi sa calcati, sa spalati si sa fierbeti non-stop scutecele, doar pentru ca ati avut stralucita idee sa aveti un bebelus. Geniala inventie ii apartine unei casnice frustrate. In 1946, nevasta disperata Marion Donovan a inventat scutecele de unica folosinta, stramosul pampersilor. Multumim Marion pentru schimbarea stilului de viata!
Machiajul, subterfugiul feminitatii
Pentru mine, cea mai prodigioasa inventie care a eliberat femeia a fost machiajul. A facut-o din cele mai stravechi timpuri si continua sa o faca si in vremurile noastre. Machiajul este eterna masca sub care ne putem ascunde ori de cate ori dorim. Nu vrei ca seful sa stie ca ti-ai pierdut noaptea prin cluburi? Machiajul te „acopera”. Ce trista si incercanata ar fi viata fara anti-cearcan. Te-ai saturat sa joci acelasi rol de casnica nebagata in seama? Rujul rosu si mascara pentru volum te scoate din anonimat. Nu esti multumita de tenul tau? (Cine crezi ca e?) Un strat de fond de ten te scapa de complexe. Ai nevoie de putina energie? Un praf de fard de obaz si deja viata pare mai roz. Si culmea, machiajul a fost inventia unui barbat. Se pare ca primul machiaj a fost facut in epoca primitiva, cand un barbat, suparat pe consoarta, i-a manjit fata cu pigmenti vegetali ca sa o faca de ras. Efectul a fost cu altul decat cel scontat, il admiram si astazi si probabil ca nu ne vom opri niciodata din fascinatia minunatei inventii.
Iulia Roman este beauty editor, pasionat de ce se intampla in spatele machiajului. A avut prima intalnire cu psihologia feminina cand era consilier de frumusete. Ulterior, Iulia s-a transformat intr-un beauty-expert. A colaborat cu reviste, portaluri glossy si a scris cartea „Lectia de machiaj”, in 2005, la editura Paralela 45. Lectiile de machiaj, cosmetica si stilul vestimentar sunt necesare, dar nu suficiente cand e vorba de frumusete. Lectia cea mai importanta, cea de la care nu trebuie sa lipsim niciodata, este cea despre frumusetea mintii. Iulia va vorbeste zilnic despre frumusete, pe machiajul.ro.