American Journal of Psychotherapy, nr 4

In luna mai a aparut, la Editura Trei, numarul patru din American Journal of Psychotherapy.

Din cuprins:

Utilizarea contratrasferului: contactul analitic, identificare proiectiva si stari determinate de fantasma de transfer

Acest articol examineaza utilizarea contratransferului ca sprijin pentru realizarea contactului analitic, in incercarea analistului de a implica pacientul intr-o explorare a fantasmelor inconstiente, tiparelor transferentiale si a experientei interne a lumii.

Consideratii multiculturale despre aplicarea teoriei atasamentului

Stilurile de atasament au impact asupra relatiilor. Cercetarea ilustreaza importanta atasamentului din perioada de sugar pana la varsta adulta in toate culturile. In centrul acestui articol se afla explorarea teoriei atasamentului in contextul procesului terapeutic, incluzand implicatiile multiculturale.


Psihoterapia cu pacienti HIV/SIDA. Evaluare si elaborarea planului de tratament

Psihoterapia reusita cu pacienti care au rezultat pozitiv la testul HIV/SIDA presupune o evaluare biopsihosociala sensibila, atenta si completa, cu o grija deosebita cu privire la impactul pe care diagnosticul il are asupra nivelului global al functionarii pacientului. O evaluare atenta a nivelului de functionare a pacientului in ariile sanatatii mentale si/sau ale abuzului de substante, relatii intime, relatii de familie, sustinere sociala si relatii cu colegii de la lucru si sanatatea generala sunt de mare importanta pentru o evaluare precisa.

Nimicul care este ceva: Disforia fundamentala ca trasatura centrala a tulburarii de personalitate de tip borderline. Implicatii pentru tratament

Oamenii cu tulburare de personalitate de tip bordeline (TPB) descriu deseori o depresie indelungata sau o disforie centrala pentru aceasta tulburare. Dimensiunea disforiei interne cronice este reflectata in criteriul DSM de gol interior si este demonstrata de masurarea depresiei prin autoevaluare. Acest articol prezinta rezultatele obtinute cu pacienti din doua grupuri cu TPB tratati ambulatoriu prin psihoterapie psihodinamica bazata pe modelul conversational.

Predarea artei intervievarii empatice studentilor la medicina din anul al treilea utilizand o poveste – “Printul care s-a transformat in cocos”

Poate fi predata empatia? Cum putem proteja formele embrionare de empatie care germineaza in studentii la medicina? Ii putem imuniza la ravagiile la adresa umanismului lor, abil observate de Henry Silver, decanul Universitatii din Colorado in 1982, cand a publicat comentariul sau clarvazator, Medical Students and Medical School. Desi studiile arata ca empatia este deteriorata in timpul facultatii de medicina, aceasta poate fi posibila daca sunt utilizate anumite metode de predare.

“American Journal of Psychotherapy”
Traducere din limba engleza de Simona Reghintovschi
Pret: 28 lei, doar pe http://psihoshop.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Pentru a putea trimite comentariul, va rugam sa completati operatia matematica de mai jos (filtru de spam). *