
Imi plac exercitiile de imaginatie. Am incercat sa dau startul unuia in randurile de mai jos, si incercand sa-l fac cat mai reusit, psihicul meu privit in interior arata ca o paralela.
Hainele sunt importante atat pentru femei cat si pentru barbati. In acest sens au fost lansate colectiile de primavara-vara 2009 pe catwalk-urile din capitala sub lumina celor mai renumiti designeri. Le privesc adesea si ma regasesc desigur in cateva tinute si culori. Am convingerea ca atat hainele, cat si culorile acestora sunt atitudine, personalitate, spirit. Dar toate acestea unde isi ai izvorul? Unde i-au ele nastere prima data? In suflet.
Sufletul nostru este imbracat azi in mov, maine in albastru
Este un decor pe care il atasam sufletului nostru in fiecare zi, mai putin constienti de legatura pe care o facem intre starea de spirit si hainele pe care le purtam in acea zi. Exista, asadar o moda a hainelor, o tendinta a culorilor si a pantofilor. Ma intreb daca exista si o moda a sufletului. Aici intervine paralela.
“Moda sufletului”, in opinia mea este o esenta cu multe straturi intr-o sticla mica. Primul strat este acela genetic, cu care ne nastem, care mai apoi se formeaza in functie de mediul in care ne desfasuram copilaria si care are amprenta cea mai importanta a adultului de mai tarziu. Perioada imediat urmatoare acesteia este cea in care ne definim gusturile, hobby-urile, principiile si care ne formeaza pe unii extravaganti, pe altii clasici, moderni sau indiferenti, folosind hainele doar pentru a acoperi goliciunea trupului.
Este perioada in care majoritatea tinerilor este indemnata de dorinta de a se face remarcati. Mai departe as indrazni sa spun ca toate celelalte straturi sunt dedicate nevoilor pe care le au cei din jurul nostru. Martin Luther King a spus: “Cea mai staruitoare si urgenta intrebare a vietii este: ce faci tu pentru ceilalti?” Asadar, raspunsul pentru intrebarea de mai sus este: “noua colectie lansata pentru suflet”.
Este la moda sa-ti asculti prietenii atunci cand au ceva de spus, sa privesti in ochii unui bolnav si sa gasesti puterea necesara sa-l ajuti sa creada ca exista sansa de a se insanatosi, sa iei in calcul faptul ca daca fiecare familie ar adopta un copil, nu ar mai exista copii abandonati, sa daruiesti zambete celor tristi, sa ai puterea sa-ti ceri iertare atunci cand realizezi ca ai gresit, sa ai incredere in Dumnezeu sin preotul tau Duhovnic ca-ti vor indrepta pasii spre calea cea dreapta, sa crezi in tine sin dorintele tale si sa le faci atat de puternice incat intr-o zi sa devina realitate.
“Se poarta” sa fii sincer cu tine ca sa ii poti privi pe ceilalati in ochi. Se deosebeste de ceea ce se afla pe piata pentru ca nu se poate cumpara, se afla deja in noi. Se deosebeste pentru ca e complicat sa fructificam toate aceste lucruri decat sa cumparam ceva deja finit. Hainele se vor “impaca” si se vor asorta mai frumos daca le “atasam” sufletului nostru.
La sfarsitul prezentarii “colectiei” nu voi auzi aplauze si nici nu voi primi flori, voi simti insa o viitoare armonie intre oameni. Indraznesc sa o recomand tuturor pentru ca nu exista riscul de a se demoda. Este asemenea pieselor acelea vestimentare care raman mereu “in voga” si nu poti da gres niciodata purtandu-le.
“Colectia” mea isi asteapta sfarsitul acum, insa inclin sa cred ca mi-ar placea sa o derulez ca si campanie publicitara si pun punct unei propozitii pe care nu as vrea sa o inchei niciodata.
Andreea Tudor este absolventa a Facultatii de Litere, sectia Comunicare si Relatii Publice. Este pasionata de tot ceea ce tine de libertatea de exprimare. Psihologia si radioul ocupa primele pozitii in randul pasiunilor ei si ii place sa creada ca ziua in care le va imbina cu succes nu este foarte departe. Crede cu tarie in aceste cuvinte ale lui Martin Luther King: „Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza”.