Diagnostic: Schizofrenie

Elyn R. Saks, profesor de drept la University of Southern California, isi povesteste experienta de viata dupa ce i-a fost pus diagnosticul de schizofrenie.

formareatMesajul ei – “Sunt schizofrena, nu proasta. Viata nu se sfarseste atunci cand ti se pune un diagnostic.”

CITESTE TOT ARTICOLUL: Successful and Schizophrenic

www.nytimes.com, 25 februarie 2013

Marturia lui Elyn R. Saks despre viata dupa diagnosticarea cu schizofrenie.

Cartea “Jurnalul unei schizofrene”, publicata prima oara in 1950, de Marguerite A. Sechehaye, prezinta confidentele sincere ale unei persoane diagnosticate cu schizofrenie. Prima parte a cartii contine jurnalul pacientei Renee, iar a doua jurnalul terapeutului.

“Expunerea care urmeaza sub titlul de “Jurnalul unei schizofrene” va arata oarecum “negativul”, inversul “Realizarii Simbolice”, adica tot ceea ce se ascunde in spatele manifestarilor si simptomelor schizofrenice. Dar stim bine ca in fotografie, negativul este esentialul. Fara el, nu avem pozitiv, nu avem imagine. Pe de alta parte, particularitatea negativului este ca ceea ce este negru devine alb, ceea ce este la stanga in fotografie este la dreapta pe negativ, pe scurt, negativul este inversul pozitivului. Este, de asemenea, din anumite puncte de vedere, introspectia bolnavei comparata cu imaginea pe care ne-am facut-o despre ea prin intermediul simptomelor si actelor sale.”

Puteti citi gratuit cateva pagini din Jurnalul unei schizofrene, aici – PsihoShop.ro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pentru a putea trimite comentariul, va rugam sa completati operatia matematica de mai jos (filtru de spam). *