Proiectul este finantat de Ambasada Olandei prin programul de granturi “Human Rights Facility (FSA) GRANT” si implementat de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) si Centrul de Resurse Juridice (CRJ).
Scopul proiectului il constituie crearea unui mediu favorabil pentru implementarea unui sistem independent de plangeri si revizuiri judiciare a plangerilor care privesc incalcari ale drepturilor omului in locurile de detentie, pentru a preveni tratamentele crude, inumane si degradante ale persoanelor private de libertate. In prezent nu exista un astfel de mecanism iar initiativele organizatiilor neguvernamentale in acest domeniu sunt foarte rare.
Proiectul se bazeaza pe experienta celor doua organizatii partenere APADORCH si CRJ in monitorizarea locurilor in care se afla persoane private de libertate. APADOR-CH monitorizeaza penitenciarele din anul 1995 si aresturile de politie din 2006 (plus perioada 1998-1999). CRJ monitorizeaza institutiile pentru persoanele cu dizabilitati mintale (spitale de psihiatrie, centre de recuperare si reabilitare neuropsihica si centrele de plasament pentru minorii cu dizabilitati mintale) din anul 2003.
Proiectul doreste sa documenteze si sa testeze functionarea unui mecanism independent de monitorizare prin stabilirea unui mecanism pilot intr-o arie geografica delimitata (judetele Sibiu, Mures si Cluj), sa constientizeze potentialii membrii ai mecanismului si pe cei ai autoritatilor relevante, sa-i implice in crearea unui mecanism institutional adecvat si eficient de monitorizare si sa obtina suportul factorilor de decizie pentru implementarea unui astfel de mecanism.
Pentru stabilirea mecanismului pilot de monitorizare CRJ si APADOR CH selecteaza si formeaza un numar de 20 de potentiali membrii (membrii ai organizatiilor neguvernamentale, avocati, juristi, medici, psihologi, asistenti sociali, sociologi, etc) din judetele Sibiu, Mures si Cluj.
In urma participarii la cursul de formare persoanele selectate vor fi implicate in 6 vizite de monitorizare in penitenciarele, aresturile de politie si spitalele de psihiatrie din judetele Sibiu, Mures si Cluj. Vizitele de monitorizare nu vor fi renumerate.
Persoanele interesate sunt rugate sa trimita CV si scrisoare de intentie pana la data de 31 ianuarie 2008, pe adresa de e-mail: gpascu@crj.ro.
Informatii pot fi obtinute la numerele de telefon: 021-212.05.20 si 0729-881.159, persoana de contact Georgiana Pascu, manager de program “Pledoarie pentru demnitate” CRJ.