CENTRAS Constanta va invita la cursul de formare in mentorat, in perioada 6-7 martie. Acest curs se adreseaza psihologilor, consilierilor scolari, profesorilor, reprezentantilor ONG si ai institutiilor publice din domeniul serviciilor sociale (D.G.A.S.P.C), personalului din institutii de ocrotire (centre de plasament), persoanelor cu atributii in domeniul serviciilor sociale din Primarii si Consilii Judetene, studentilor in ani terminali la stiinte sociale, precum si altor persoane interesate de aceasta tema.
Mentoratul este o relatie structurata, bazata pe incredere si sustinere intre un tanar si un adult, in care adultul ofera tanarului suport, indrumare si asistenta, prin tehnici si metode de lucru specifice.
Abilitatile pe care le vor dobandi participantii la sfarsitul cursului:
- Abilitati de autocunoastere in vederea constientizarii interferentei de scenarii
- Abilitati de analiza a istoriei de viata a discipolilor si interventie in cele 4 etape distincte ale procesului de mentorat
- Abilitati specifice de observare a comportamentului, de ascultare activa si comunicare in vederea identificarii nevoilor, problemelor cu care se confrunta discipolii si ghidarii lor corespunzatoare spre deblocarea resurselor si atingerea obiectivelor personale de viata
- Abilitati de elaborare si implementare a unor programe specifice de mentorat
Pentru ca participantii sa dobandeasca nu numai cunostintele, ci si abilitatile de baza necesare in elaborarea si implementarea unui program de mentorat in domeniul personal de activitate, cursul va fi aplicativ, bazat pe exercitii practice, jocuri de rol, metode de lucru interactive, precum si consultanta.
Continutul si metodele cursului tin cont de nevoile de formare ale: psihologilor, consilierilor scolari, profesorilor, reprezentantilor ONG si a institutiilor publice din domeniul serviciilor sociale (D.G.A.S.P.C), personalului din institutii de ocrotire (centre de plasament), persoanelor cu atributii in domeniul serviciilor sociale din Primarii si Consilii Judetene, studentilor in ani terminali la stiinte sociale.
Instructor este psiholog Roxana DIACONU, Psiholog– membru in Comitetul Director al Federatiei Europene de Mentorat pentru Fete si Femei—WOMENTOR, avand studii la Universitatea “Al. I. Cuza Iasi” si Universitatea “Paris X Nanterre”, master in psihoterapie si comunicare, formare in consiliere experientiala, expertiza in Programare Neuro Lingvistica si Analiza Tranzactionala.
Programul cursului:
6 Martie
- Definirea conceptului si relatiei de mentorat in contextul cunoasterii de sine;
- Factori care blocheaza comunicarea mentor- discipol;
- Abilitatile necesare unui mentor. Cine poate fi mentor? Rolurile mentorului;
- Etapele relatiei de mentorat si metode de lucru specifice pentru fiecare etapa;
- Formarea a 4 abilitati de comunicare de baza (ascultarea activa, reflectarea emotiilor, reflectarea continutului, tipuri de intrebari si formularea lor) necesare in sustinerea eficienta a relatiei de mentorat.
7 Martie
- Jocuri de rol Mentor- Discipol pentru identificarea corecta a nevoilor, problemelor cu care se confrunta discipolul, precum si identificarea alternativelor necesare in gasirea solutiilor;
- Analiza personala pe baza jocurilor de rol;
- Instrumente necesare in cadrul activitatilor- programelor individuale mentor-discipol.
Saptamana 9-15 martie (orele 12.00 – 16.00) se poate programa o sedinta de supervizare individuala pentru dezvoltarea unor programe de mentorat – OPTIONAL, la alegerea participantilor.
Taxa de participare este de 300 lei. Taxa va fi platita pana la data de 3 martie.
Locatia cursului va fi la sediul CENTRAS Constanta, in strada Stefan cel Mare, nr. 63, et. 1, ap. 2, Constanta.
Detalii si inscrieri, la e-mail: andreea.ionascu@centras-constanta.ro. Inscrieri se pot face pana pe 3 martie.