Experimentul Pitesti ramane in istorie drept una dintre cele mai sinistre tentative de „reeducare” intreprinse de vreun regim comunist. Pentru a ilustra amploarea si salbaticia represiunii comuniste si ei, precum si pentru a cultiva memoria celor ce au pierit in temnitele comuniste, Institutul Cultural Roman din Paris organizeaza, marti, 29 ianuarie, la ora 20:00, o conferinta a psihiatrei Irena Talaban (foto) despre “demascarea” de la Pitesti si mecanismele psihologice ale terorii, urmata de o dezbatere, informeaza site-ul www.icr.ro.
Irena Talaban s-a stabilit in Franta la inceputul anilor ´90, iar in 1998 a sustinut la Universitatea Paris 8 un doctorat in psihologie clinica si psihopatologie, cu teza „Hristos s-a oprit la Pitesti. Psihologia si psihopatologia traumatismului individual si colectiv intr-un sistem totalitar comunist”. In 1999, editura PUF a publicat-o sub titlul „Teroare comunista si rezistenta culturala. Demascatorii”.
Dezbaterea se va bucura de participarea lui André Sirota, profesor de psihopatologie la Universitatea din Angers si a psihanalistului Radu Clit, autorul cartii „Cadru totalitar si functionare narcisista”. Va fi proiectat si un episod al serialului „Memorialul durerii” realizat de Lucia Hossu-Longin si inchinat experimentului Pitesti.
Conferinta si dezbaterea constituie un omagiu adus memoriei personalitatilor din exilul romanesc parizian care au revelat lumii libere teribila tortura psihologica practicata la Pitesti intre 1949 si 1953, in special Virgil Ierunca si Dumitru Bacu.