Cine se teme de psiholog?
Daca peste Ocean psihologul este un must-have si… mai in gluma mai in serios, pana si personaje precum mafiotul din filmul „Analyze This”, interpretat de Robert De Niro, apelează la terapeut, la noi doar „nebunii” merg la psiholog. Urmate cu incredere, in timp, sedintele de terapie dau rezultate. Cel putin asa s-a intamplat in cazul meu.
Nu mi-a fost usor sa tai din bugetul de shopping!
Am inceput sedintele de terapie acum un an, nu pentru ca eram „nebuna”, ci pentru ca-mi doream sa fiu mai buna. Poate ca nici nu constientizam asta. Tot ce m-a interesat era sa scap de suferinta psihica, care devenise de nesuportat, dupa o deceptie amoroasa. Intrasem intr-un cerc vicios din care nu mai puteam iesi. Gandurile deja batatorisera o carare si faceau ture inainte si inapoi. In loc sa incerc sa clarific situatia cu persoana care ma adusese in pragul disperarii, eu abordam subiectul, pana la epuizare, cu cei apropiati (parinti, prieteni etc.) exasperandu-i si pe ei in cele din urma.
Cineva mi-a explicat ca mecanismul de actionare al antidepresivelor consta in stergerea circuitelor defecte pe care le-au format gandurile distorsionate. „Dar daca pilulele o sa-mi stearga si altceva? Un fisier de care am nevoie, o amintire la care tin?”, m-am gandit eu. Clar nu puteam apela la medicamente doar pentru ca ma despartisem de iubit.
In cele din urma una dintre „victimele” mele, o colega care terminase Facultatea de Psihologie, mi-a sugerat sa merg la un specialist. Sa nu credeti ca am acceptat ideea din prima! Nu mi-a fost usor sa tai din bugetul de shopping! Si apoi cum s-ar putea schimba situatia, doar prin faptul ca vorbesc cu cineva? Nu facusem acelasi lucru si pana acum? Ba o prietena cinica mi-a propus sa-i platesc ei sedinta si sa ma asculte ea.
Psihologul, punctul fix de referinta
Un nou esec in viata sentimentala m-a adus, in sfarsit, la psiholog. Imi dadeam seama ca istoria se repeta ca o banda stricata, dar nu stiam cum sa remediez situatia. Desi nu sunt pasionata de fizica, un principiu tot mi-a ramas in minte: „daca vrei sa vezi cand un corp e in miscare, ai nevoie de un punct fix de referinta”. Exact acest rol il joaca psihologul: un punct de referinta impartial, echidistant si obiectiv. Prietenii si apropiatii nu-ti pot oferi asta. Ei stiu deja cum esti si te privesc deja printr-o lentila. Pe masura ce avansam in sedintele de terapie, descopeream ca sunt o fiinta absolut normala, ca nu am asteptari exagerate de la parteneri, ca anumite contexte de viata au determinat modul in care gandeam si, mai ales, ca prin vointa si exercitiu pot schimba aceste tipare.
Fitness pentru minte
Impreuna cu psihologul am plecat in cautarea gandirii alternative sau, mult mai simplu spus, am incercat sa nu mai vad doar partea rea a lucrurilor. La inceput a fost aproape ca un exercitiu „fizic”. Tineam un fel de jurnal al gandurilor si sentimentelor. La primele sedinte nu-mi dadeam seama daca terapia functioneaza. Am fost surprinsa cand primul gand alternativ mi-a venit in minte ca un pop-up – „Dar de ce sa nu reusesti?” mi-am zis eu, cea care ma gandeam in primul rand la tot ce e mai rau. Au inceput sa vina si altele, ba uneori aveam curajul sa si testez oamenii si situatiile, nu doar sa le interpretez. Cel mai bine am evaluat progresele cand m-am indragostit… din nou. Nici de data asta nu am avut noroc, insa dragostea nu mi-a mai dat decat batai de inima. Si, dimpotriva, in loc sa ma deprime despartirea, m-a motivat sa continui drumul spre „frumusetea mintii”.
Acum merg la psiholog, macar o data pe luna. Sedinta la psiholog o gasesc la fel de necesara ca si vizita la cosmetica sau la sala de sport. La ce bun sa ai o fata frumoasa, un corp perfect si o garderoba de invidiat daca nu ai si o minte care sa puna in valoare toate astea?
Iulia Roman este beauty editor, pasionat de ce se intampla in spatele machiajului. A avut prima intalnire cu psihologia feminina cand era consilier de frumusete. Ulterior, Iulia s-a transformat intr-un beauty-expert. A colaborat cu reviste, portaluri glossy si a scris cartea „Lectia de machiaj”, in 2005, la editura Paralela 45. Lectiile de machiaj, cosmetica si stilul vestimentar sunt necesare, dar nu suficiente cand e vorba de frumusete. Lectia cea mai importanta, cea de la care nu trebuie sa lipsim niciodata, este cea despre frumusetea mintii. Iulia va vorbeste zilnic despre frumusete, pe machiajul.ro.