“Magarul de aur”, de Lucius Apuleius, singurul roman latin pastrat integral, a fost scris in secolul II d.Hr. In el se gaseste o lectie interesanta despre cum oamenii deturneaza semnificatiile unui mesaj si despre cum ceilalti se lasa pacaliti de cei care-l interpreteaza. Unii oameni umblau din oras in oras, si in schimbul catorva banuti, pretindeau ca citesc din oracolul unei zeitati. Desigur, inainte de a citi “oracolul” urmau anumite ritualuri ce presupuneau dans, cant, deghizari, sacrificii simbolice etc., pentru a fi “credibili”. Ce anunta oracolul pentru fiecare “client” care il consulta era acelasi lucru, insa interpretarea textului era adaptata mereu in functie de intrebarea pusa.
Iata ce spunea oracolul (indiferent de intrebarea pusa lui):
“Doi boi pusi la jug brazdeaza pamantul,
Pentru ca mai tarziu sa aduca recolte bogate.”
Si iata ce raspundeau cei care-l interpretau:
“Daca cineva ii intreba cu privire la o casatorie, ei spuneau ca oracolul era hotarator: ca trebuia sa se puna sub jugul casatoriei si ca frumoasele recolte erau copiii care se vor naste. Daca-i consulta unul care voia sa cumpere o proprietate, oracolul, cu drept cuvant, ii vorbea de boi, de jug si de campii semanate si fertile. Daca altul cerea parerea zeitei despre o calatorie care-l ingrijora, i se raspundea ca cele mai blande dintre toate patrupedele sunt si injugate, si gata de plecare, si ca recoltele bogate ii prevestesc castig. Daca cineva, hotarat sa dea o lupta sau sa urmareasca o banda de hoti, voia sa stie de va izbandi sau nu, ei sustineau ca dupa acest linistitor oracol victoria ii era asigurata, caci avea sa treaca pe sub jug capetele dusmanilor, si din jefuirea lor sa aduca o prada bogata si producatoare de castig.”
Ii putem spune tehnica de manipulare sau metoda de a minti, totul se intampla pe seama celor care nu stiu sa gandeasca singuri, care au nevoie ca altii sa gandeasca pentru ei.
In video-ul urmator se explica, pe scurt, de ce mintim, de ce deturnam sensuri, de ce ne lasam pacaliti si cum sa facem sa identificam mincinosii.
Ideal ar fi sa invatam sa nu ne mintim pe noi insine!
PSIHOLOGIE.RO va recomanda:
Paul Ekman este profesor de psihologie si specialist in cercetarea emotiilor şi a comunicarii nonverbale. Paul Ekman a fost colaborator al CIA si FBI, a studiat triburile din Papua Noua Guinee, a lucrat cu studioul de animatie Pixar si a inspirat serialul TV – Lie to Me.
Paul Ekman prezinta in detaliu atat limbajul trupului, intonatiile vocii, expresiile faciale care sunt indicii nonverbale ale minciunii, cat si indiciile verbale ale disimularii in volumul “Minciunile adultilor“. Autorul ofera indicii specifice inselatoriei in casnicie, afaceri si politica. Puteti citi gratuit mai multe pagini din aceasta carte aici – PsihoShop.ro!
Alte doua carti in care Paul Ekman se ocupa de problematica minciunii si de psihologia expresiilor faciale si a emotiilor sunt: “Emotii date pe fata” si “De ce mint copiii? Cum pot incuraja parintii sinceritatea“.