Psihologul Dan Gilbert discută în videoul de mai jos despre incapacitatea oamenilor de a estima șansele și valoarea lucrurilor.
Dan Gilbert ne amintește cadoul făcut omenirii, în 1738, de către matematicianul olandez pe nume Daniel Bernoulli:
„Valoarea aşteptată a oricăreia dintre acţiunile noastre – calităţile pe care noi putem conta să le obţinem – este rezultatul a două lucruri simple: şansele ca această acţiune ne va permită să câştigăm ceva, şi valoarea acelui câştig pentru noi.”
Ce erori fac însă oamenii când iau decizii? Erori în estimarea şanselor de reuşită şi erori în estimarea valorii succesului propriu, spune Dan Gilbert.
Și de ce facem aceste erori? Deoarece „creierul nostru a evoluat pentru o lume diferită decât cea în care trăim. A evoluat pentru o lume în care oamenii trăiau în grupuri mici, rar se întâlneau cu alții care să fie totalmente diferiti de ei, aveau viață scurtă în care erau puține alegeri, iar prioritatea principală era să mănânce și să se împerecheze.”
„Darul lui Bernoulli, formula cea mică a lui Bernoulli, ne permite, ne spune cum să gândim într-o lume pentru care natura nu ne-a proiectat. Asta explică de ce nu știm s-o folosim, dar ne și explică de ce trebuie este atât de important să devenim rapid buni. Suntem singura specie de pe planetă care și-a ținut vreodată soarta în mâini. Nu avem prădători importanți, suntem stăpânii propriului cadru psihic; lucrurile care duc în mod normal la extincția speciilor nu mai reprezintă o amenințare pentru noi. Unicul lucru – singurul – care ne poate distruge și condamna sunt deciziile noastre. Dacă nu vom fi aici peste 10.000 de ani, va fi doar fiindcă nu am profitat de avantajul darului care ni s-a oferit de către un tânăr olandez în 1738, pentru că a subestimat șansele neplăcerilor viitoare și am supraestimat valoarea plăcerilor actuale.”