Daniel Pink prezinta in video-ul de mai jos o noua viziune despre functionarea motivatiei umane, bazata pe experimente si experiente care de multe ori sunt ignorate chiar de specialistii in psihologie.
Daniel Pink subliniaza in cartea “Drive. Ce anume ne motiveaza cu adevarat” ca exista o discrepanta intre descoperirile stiintelor socio-umane in domeniul motivatiei si aplicarea sistemului de recompense-sanctiuni in educatie, viata cotidiana si economie. Deficientele acestui sistem au la baza ignorarea unor informatii obtinute prin studii si experimente de mai multi cercetatori (studii prezentate in carte). Daniel Pink ofera o noua perspectiva asupra motivatiei si strategii si exercitii eficiente de stimulare a ei.
Aceasta este o carte despre motivatie. Voi demonstra ca multe lucruri pe care le credem adevarate despre acest subiect nu sunt si ca descoperirile lui Harlow si ale lui Deci de acum cateva zeci de ani se apropie mult mai mult de adevar. Problema este ca putine firme au ajuns la aceasta noua intelegere a ceea ce ne motiveaza. Prea multe organizatii – nu numai companii, ci si guverne sau institutii non-profit – inca opereaza cu ipoteze despre potentialul uman si performanta individuala care sunt depasite, neverificate si inradacinate mai mult in folclor decat in stiinta. Acestea continua sa urmeze practici precum planuri de stimulente pe termen scurt sau scheme de recompensare a performantei in fata dovezilor tot mai numeroase ca, adesea, astfel de masuri nu functioneaza si chiar sunt contraproductive. Mai mult, aceste practici au intrat in scolile noastre, unde ne bombardam viitoarea forta de munca cu iPod-uri, bani si cupoane de pizza pentru a o „stimula“ sa invete. Ceva este in neregula.