Psihiatrul Vikram Patel propune, in videoul de mai jos, instruirea unor oameni din comunitate pentru a da primul ajutor in cazul celor cu tulburari psihice. Motivul principal este faptul ca in majoritatea tarilor exista un numar prea mic de psihiatri.Iata ce spune Vikram Patel:
“Cand iti lipsesc profesionisti specializati in medicina, foloseste pe oricine e disponibil din comunitate, pregateste-i sa poata acorda o gama de interventii medicale si in aceste carti am citit exemple inspiratoare despre cum oameni obisnuiti au fost instruiti sa aduca pe lume copii, sa diagnosticheze si sa trateze cu succes pneumonia incipienta. Daca poti sa instruiesti oameni obisnuiti sa administreze interventii medicale atat de complexe, poate poti face acelasi lucru si cu ingrijirea medicala psihica.
Va pot spune ca au avut loc multe experimente in delegarea de sarcini in ingrijirea medicala psihica in lume in ultimul deceniu si vreau sa va arat descoperirile a trei astfel de experimente, concentrate pe depresie, cea mai intalnita boala mintala. In Uganda rurala, Paul Bolton si colegii sai au demonstrat, folosind sateni, ca poate fi administrata psihoterapie interpersonala pentru depresie si printr-un proiect de control randomizat, ca 90% din beneficiarii acestei interventii si-au revenit, comparat cu aproape 40% din satele din jur. Similar, printr-un experiment de control randomizat in Pakistanul rural, Atif Rahman si colegii sai au aratat ca doamnele lucratoare in sanatatea materna din comunitate in sistemul de sanatate pakistanez, puteau sa administreze terapie cognitiv-comportamentala mamelor deprimate, cu diferente semnificative in ratele de recuperare. Cam 75% dintre mame si-au revenit, fata de 45% in alte sate. Si in experimentul meu din Goa, India, am aratat cum consilieri din comunitatile locale pot fi instruiti sa ofere interventii psihosociale impotriva depresiei, anxietatii, ducand la 70% recuperare, fata de 50% in unitatile medicale comparate.”