Monique Fradot (foto) este psiholog, clinician analist tranzactional, psihoterapeut sexolog si pedagog. Ea a acordat Psihologie.ro un interviu in exclusivitate despre specificul muncii ei si despre cartea sa publicata recent in Romania – “De ce el? De ce ea? Puterea vindecatoare a cuplului”.
Doamna Monique Fradot, sunteti psiholog clinician, sexolog, psihoterapeut specializat in analiza tranzactionala, pedagog. De ce ati ales tocmai aceste domenii?
M-am format ca psiholog si apoi ca sexolog si psihoterapeut practician, invatand mai multe abordari si tehnici terapeutice printre care si Analiza Tranzactionala, domeniu in care am obtinut si titulatura de clinician international. De-a lungul timpului, mi-am elaborat propriul meu demers terapeutic, in urma studiilor, formarilor si practicii. Mi-am creat, deci, propriile mele abordari pe care le predau in Franta si in alte tari – Cresterea si Armonizarea erotica, Formare in Sexoterapie, Terapia cuplurilor in grup, Prezentul care ne vindeca – care este o sinteza a etapelor de dezvoltare, a maturizarii emotionale, a vindecarii genealogice intr-o viziune transpersonala. Am ales sa ma specializez in acest domeniu al vindecarii suferintelor afective, psihologice, sexuale si sprirituale deoarece astfel am gasit calea sa ma vindec pe mine insami, asta ma pasioneaza si sunt foarte creativa.
Care sunt problemele unui psiholog care alege o perspectiva integrativa in practica sa clinica?
Nu cred sa existe probleme anume pentru un psiholog care vrea sa aleaga o perspectiva integrativa, asa cum am facut eu. Tot ce trebuie sa faca este sa se implice, de-a lungul carierei sale, intr-o munca asupra sinelui dincolo de diferentele dintre tehnici si studii, oricare ar fi ele. Adica, sa urmeze o formare personala suficient de lunga – intre trei si sase ani minim pentru fiecare abordare – si variata – cognitiva, emotionala, sexuala, corporala, comportamentala, pentru a ajunge in final sa se poata situa intr-un curent transpersonal – a se interesa de Sensul Vietii.
Ati sustinut cursuri in mai multe tari, foarte diferite din punct de vedere cultural si economic. Ce ati invatat in urma acestor experiente?
Am invatat mult despre culturile, sistemele de educatie, obiceiurile si valorile diferite, in timpul calatoriilor mele: am fost un an in Antilele franceze, un an in Asia si un an in Quebec. In timp ce sustineam seminariile mele, am redescoperit mereu acelasi lucru: umanul este acelasi peste tot, are nevoie de dragoste si de securitate si de multe relatii interumane. Umanul este cel care raneste umanul, dar, de asemenea, umanul vindeca umanul.
Cat este de important ca psihologii sa relationeze direct (nu prin lectura) cu colegii sai din alte tari? Ce le recomandati psihologilor romani in acest sens?
Pentru psihologii dintr-o tara ca Romania, in care, inainte de revolutie, nu exista acces la cunoasterea unor noi abordari terapeutice, este important sa faca schimb de experienta cu specialisti din diferite tari.
Ce presupune un atelier terapeutic de tipul celui cu tema “Forta vindecatoare a cuplului”?
Scopul principal este sa gasim vindecarea in noi insine, inlauntrul nostru: viziunea, trairile, tot ce simtim in legatura cu cuplul parintilor nostri sau in privinta oricarui alt cuplu din istoria noastra personala. De asemenea, ma refer si la doliu, sa invatam sa nu repetam greselile pe care le-am facut in trecut in cuplurile anterioare.
Spuneti-ne cateva cuvinte despre cartea recent publicata in Romania.
Cartea “De ce el? De ce ea? Puterea vindecatoare a cuplului” am scris-o in colaborare cu Daniele Chines. Incercam sa-i invatam pe oameni sa urmeze drumul fericirii in doi, dand exemple de relatii care ajunsesera in pragul catastrofei. Impartasim cititorilor etapele vindecarii acestor cupluri si parcursul lor in cadrul terapiei de grup cu cupluri. Analizam, de asemenea, miturile care ii impiedica sa intrevada, dincolo de violenta si despartire, alte cai de rezolvare a problemelor.