Jerome Chidharom este coach, trainer, psihoterapeut si formator-supervizor in cadrul Scolii Europene de Psihoterapie Socio si Somato-Analitica. A urmat formari in analiza tranzactionala, programare neuro-lingvistica (NLP), hipnoza ericksoniana, metoda Herrmann, dinamica mentala – metoda Godefroy. Este senior-trainer in procese de comunicare manageriala, in sisteme manageriale pe echipe, specializare la Institutul Hudson in modele formative a dezvoltarii adultului si diplomat al Institutului de Formare Comerciala Permanenta, formator in cadrul EFQM (Fundatia Europeana a Calitatii Managementului).
Jerome Chidharom va sustine in perioada 6-9 mai, la Iasi, primul modul din programul de formare „Coaching si mentoring integrativ”.
Spuneti-ne cate ceva despre studiile si formarea dumneavoastra profesionala. Cum v-ati ales specializarea?
In 1973, am primit o bursa de trei ani din partea Royal Lao Government pentru a studia matematica, fizica si chimia la Universitatea Orsay. Dupa aceea, am urmat cursurile Institutului de Comert: economie, marketing, negociere.
Am lucrat vreme de cativa ani ca manager si director de dezvoltare in cadrul mai multor companii. In acelasi timp, mi-am inceput studiul in domeniul analizei tranzactionale. Vreme de zece ani am invatat despre NLP, hipnoza, abordare sistemica, parapsihologie, gestalt-terapie, simbolism, grafologie… Chiar si stiinte criminalistice.
Imi plac oamenii si sunt foarte curios in legatura cu modul in care functioneaza mintea lor. De aceea, mi-am dedicat tot restul timpului meu cautarii intelegerii modului in care oamenii se dezvolta si cresc, am incercat sa descopar acele lucruri care le ranesc mintea sau trupul.
Spuneti-ne cateva lucruri despre activitatea dvs.
Mi-am ales un loc foarte linistit pentru a trai. Un mic satuc in care locuiesc aproximativ 450 de familii. De acolo ma pot deplasa cu usurinta in multe alte locuri. Am deschis un cabinet de Resurse Umane. Predau management, recrutare, team-building si coaching pentru angajatii diferitelor companii, dar nu ma limitez doar la asta, ofer si servicii de psihoterapie, dezvoltare personala, relaxare, intarirea increderii in sine, strategii de combatere a stresului si de dezvoltare a inteligentei emotionale.
Urmeaza sa participati la o formare la Iasi, in Romania. Despre ce subiecte veti vorbi?
Le voi impartasi participantilor din cunostintele si experienta acumulata, voi vorbi despre cum sa-i intelegem pe oameni si cum sa il ajuti pe un om sa evolueze de la starea de supunere la cea in care isi asuma responsabilitati si angajamente. Voi vorbi despre modele diferite de management, team-building, procesare a comunicarii, si despre cum sa ne folosim creierul pentru a obtine un rezultat de care sa fim multumiti.
Cum vedeti rolul NLP-ului in activitatea dvs.?
NLP este un model complementar menit sa-i ajute pe oameni sa-si clarifice scopurile si sa le ofere instrumentele necesare pentru a le atinge. El ii ajuta pe oameni sa-si intensifice constientizarea si responsabilitatea.
Vorbiti-ne despre Metoda Herrmann. In ce consta?
Metoda Herrmann ne ajuta sa intelegem de ce suntem ceea ce suntem si cum putem folosi preferintele noastre psihice pentru a imbunatati ceea ce facem, ceea ce comunicam, pentru a ne descurca din punct de vedere social si ne invata cum sa ne folosim alte parti ale creierului pentru a fi creativi si puternici.
Sunteti senior-trainer in managementul comunicarii. Care credeti ca este rolul psihologului in managementul unei organizatii?
Cred ca mai intai, psihologul trebuie sa inteleaga care este cultura unei organizatii si ce scopuri urmareste ea. Din experienta mea, stiu ca unui psiholog care nu a fost integrat intr-o organizatie sau companie ii este foarte dificil sa inteleaga statutul managerului si problemele carora acesta si echipa sa trebuie sa le faca fata. Lumea unei companii este foarte complexa. Trebuie sa intelegem cine este managerul, care este identitatea sa personala, care este identitatea sa manageriala, care este problema in care se afla si care sunt presiunile contextuale sau de mediu care actioneaza asupra sa.
Psihologul trebuie sa inteleaga rapid care este problema managerului si care ii sunt nevoile pentru a putea sa-l ajute in atingerea scopurilor sale. Uneori, psihologii se pierd in fata complexitatii unor astfel de situatii.
Ce parere aveti despre psihoterapia integrativa? Reprezinta ea viitorul psihoterapiei?
Terapia integrativa este calea de urmat. Lumea are nevoie de o multime de psihoterapeuti pregatiti sa faca fata unor situatii diferite: violenta, agresivitate, divort, stres profesional, familie monoparentala, dificultati de viata etc.
Ce sfaturi aveti pentru tinerii care vor sa devina psihologi si, in mod special, terapeuti?
Sa fie foarte sinceri cu ei insisi, sa aiba incredere in ei, sa fie deschisi fata de alte culturi, sa iubeasca oamenii si animalele, sa inteleaga modul de functionare a creierului, sa-si dezvolte intuitia, sa urmeze o analiza personala foarte amanuntita pentru a putea deveni niste buni terapeuti si sa-si mentina mereu dorinta si disponibilitatea de a invata cum sa practice aceasta meserie.
Cum va arata psihologul anului 3000?
Nu stiu daca vor mai exista psihologi in anul 3000. Sunt sigur ca o alta profesie ii va lua locul psihologiei. Cred ca se va discuta mult mai mult despre stiinta neuropsihicului.