Asociatia de Terapie prin Joc si Dramaterapie din Romania organizeaza Conferinta Internationala “Calatorii pe curcubeu – atasamentul: teorie, practica, aplicatii”, in perioada 2-3 octombrie, la Brasov.
Lectori la aceasta conferinta vor fi Sir Richard Bowlby, Dr. Sue Jennings, Dr Eileen Prendiville, Joan Moore.
Taxa de participare este de 95 de euro. Pentru studentii ATJDR taxa este de 80 de euro, iar pentru studenti, profesori sau angajati DGASPC este de 85 de euro.
Colegiul Psihologilor acorda 10 credite participantilor la conferinta.
Prezentari
Atasamentul si Sanatatea Mintala – Dezvoltarea Emotionala a Copiilor – Sir Richard Bowlby
Sir Richard va examina importanta atasamentului bebelusilor si copiilor mici de o “figura materna” si cum dezvoltarea emotionala a copiilor este influentata de calitatea relatiei lor de atasament cu figurile parentale
Jocul Neuro-Dramatic si Atasamentul – Sue Jennings
Cele mai multe scrieri contemporane descriu ca importanta pentru atasament perioada de la 12 luni incolo. Aceasta prezentare pune sub semnul intrebarii aceasta presupunere si, folosind evidente de la obstetricieni, pediatrii si terapeuti, accentueaza ca atasamentul se stabileste pe perioada sarcinii si in primele sase luni. Oricare presiuni asupra femeilor insarcinate de a munci extensiv inainte si dupa nastere insemna ca procesul de atasament este deseori neglijat. Termenul de Jocl Neuro-Dramatic este folosit sa descrie perioada cruciala in care jocul senzorial si dramatic formeaza atasamentul primar, ce va influenta capacitatea de empatie si rezilienta.
Terapia prin Joc cu Copii cu Dificultati de Atasament – Eileen Prendiville
Aceasta prezentare va privi unele dintre aspectele complexe ale copiilor care nu au atasamente sigure si va lua in considerare provocarile la care face fata terapeutul in asistarea copilului si a ingrijitorilor sai pentru a depasi problemele aparute. Vom privi aspectele relationale, problemele de dezvoltare, procesul de terapie prin joc si nevoile copilului in mediul lui de zi cu zi. Ne vom concentra in mod special asupra nevoilor copilului ca un adult acordat sa fie disponibil pentru el atat in terapie, cat si acasa.
Teatrul Atasamentului – Joan Moore
Aceasta prezentare se va concentra in principal asupra dificultatilor care afecteaza copiii in plasament/ in adoptie si parintii, si, apoi, asupra abordarilor creative pentru a le rezolva. Corpul este “un teatru” care inmagazineaza amintiri traumatice si le pune in scena din nou atat constient cat si inconstient.
Pentru a explica de ce oamenii sunt atat de dependenti de ingrijire, ma voi referi la perspectivele etologice si la cele ale atasamentului si neurostiintei. Voi detalia stadiile timpurii ale tasamentului prin care copiii care primesc ingrijire castiga simtul de sine.
In modelul “Teatrului Atasamentului” parintii sunt incurajati sa suplineasca experienta ingrijirii pierdute si sa tinteasca spre un echilibru relational mai satisfacator reciproc, ceea ce ii face pe copiii anxiosi capabili sa exploreze si sa invete sa implice reciprocitatea. Aceasta se obtine prin jucarea istoriei copilului, implicand parintii adoptivi sau de plasament si incorporand o varietate de materiale creative si senzoriale. In cursul utilizarii povestii si dramei, voi reflecta asupra semnelor schimbarii cu care trebuie sa ne familiarizam pentru o evaluare eficienta a practici noastre.
Ateliere
Aplicarea teoriei atasamentului in ingrijirea de zi a bebelusilor si copiilor mici – Sir Richard Bowlby
Bebelusii si copii mici pot “termina” atasamentul lor doar cautand raspuns prin obtinerea proximitatii cu o figura de atasament, preferabil figura lor primara de atasament, insa o figura de atasament secundara consistenta este de obicei adecvata. Daca proximitatea nu poate fi obtinuta, atasamentul cautand raspuns va persista si va ramane “neterminat”, ceea ce aduce suferinta extrema bebelusilor si copiilor mici. Acest atelier examineaza modul in care bebelusii si copiii mici sunt capabili sa termine atasamentul cautand raspuns in timpul diferitelor forme de ingrijire non-parentala si discuta unele procese de aparare psihologica (inclusiv disocierea) care pot fi activate in copiii mici atunci cand atasamentul lor in cautare de raspuns ramane neterminat de-a lungul zilei.
Cercurile Atasamentului – Sue Jennings
Acest atelier practic arata cum trei “Cercuri ale Continerii, Ingrijirii si Atasamentului” formeaza o secventa de dezvoltare la copilul care creste, atat inainte de nastere cat si dupa. Aceste cercuri pot fi aplicate ca o forma de interventie cu copiii si tinerii cu dificultati de comportament si emotionale, posibil cu istorie de abuz sau neglijare. Se va adresa de asemenea si posibilitatii unor ateliere pre/post natale pe atasament pentru “mame in situatie de risc”
In Camera de Joc cu Copii cu Dificultati de Atasament – Eileen Prendiville
Acest atelier practic va permite particiapantilor sa exploreze si sa se implice in materiale si activitati de joc care sunt folositoare in lucrul cu copii cu dificultati de atasament. Vom invata despre teme comune pe crae le prezinta copilul si abordari care se adreseaza problemelor comune. Atelierul va include abordari prin joc senzorial si murdar, asa ca veniti pregatiti sa va alaturati!
Teatrul Atasamentului – Joan Moore
Este amuzant sa te costumezi si sa intri in pielea unor personaje noi si diferite. In acest atelier participantii vor fi invitati sa ia parte la si sa observe piese de istorie de viata, folosind o combinatie de scenarii si improvizatii. Vom explora impactul emotional al acestei munci asupra protagonistului si audientei, fiecare avand oportunitatea sa reflecteze asupra diferitelor perceptii ale personajelor si sa decida asupra unor modalitati eficiente de a merge mai departe.
Detalii, Ioana Serb, vicepresedinte ATJDR
- Tel: 0751.093.620
- E-mail: ion_as@yahoo.com