Phronetika® reprezinta marca inregistrata pentru o metodica si o teorie dezvoltate de Irmgard Maria Starke incepând din anii 80 si pana in prezent. Phronetika® ofera metode de stergere a tiparelor dizarmonice si de creare a unor noi tipare armonice, precum si metode de rescriere a unor principii paralizante si de transformare a lor în principii stimulatoare.
Fundamentul denumirii Phronetika® este conceputul filosofic phronesis, care desemneaza capacitatea omului de a recunoaste si intelege legile universale si de a actiona in acord cu ele, in scopul realizarii depline a posibilitatilor vietii.
In art-terapia Phronetika®, procesele de vindecare se desfasoara prin intermediul formelor, al imaginilor. Dintr-un instrument auxiliar al terapiei, imaginea devine expresia concreta a procesului. In ea se manifesta fluxul vital, fortele de autovindecare si emotiile ce insotesc procesul. Corpul energetic se transforma o data cu imaginile.
Asociatia Romana de Terapii Expresive (ARTE), in colaborare cu o echipa de formatori pregatiti in cadrul Wiener Schule for Kunsttherapie (WSK), Austria, si coordonati de fondatoarea metodei Phronetika®, Irmgard Maria STARKE, va desfasura un program formativ in art-terapie Phronetika® in Romania.
Instrumentele folosite in art-terapia Phronetika® sunt: obiectivarea primara, procesul primar, explorarea Phronetika® a basmului, explorarea Phronetika® a imaginatiei, procesul structural, lucrul cu natura, lucrul cu visul, lucrul cu copilul interior.
Exemple de domenii in care art-terapia Phronetika® este aplicata in Austria:
- consiliere sociala si de viata
- formarea adultilor
- teambuilding si team development
- consultanta si coaching creativ
- muncă sociala si sociopedagogie
- profilaxie si reabilitare
- afectiuni psihosomatice
- geriatrie
- stimularea dezvoltarii personale si a implinirii potentialului uman
- insotire paliativa
In Romania, seminariile formative au loc cu o frecventa de un weekend pe luna, 10 weekend-uri pe an. Programul se va desfasura in Bucuresti, din luna noiembrie 2010 pana in 2012.
Programul formativ incepe pe 12 noiembrie 2010, iar numarul maxim de persoane ce vor fi admise in formare in cadrul primei generatii este de 30. Daca se va depasi numarul maxim de cursanti platitori, se va discuta cu formatorii din Viena pentru a se constitui doua grupe de formare.
Alte detalii privind programul formativ in art-terapie Phronetika® (echipa de formatori, curricula, costuri, conditii de absolvire etc.) gasiti pe site-ul Asociatiei Romane de Terapii Expresive: www.expresive.ro.
Pentru detalii:
- Mihai Albu – arte@expresive.ro
- 0723.270.407