Cursul de formare profesionala continua cu tema „Tehnici moderne de psihoterapii cognitive si comportamentale. Aplicatii in consilierea genetica” se va desfasura pe 7 iunie 2013, in Bucuresti. Participantii vor primi certificate cu 15 credite de la Colegiul Psihologilor din România.
Cursul este sustinut de Prof. univ. dr. Daniel David, de lector univ. dr. Ramona Moldovan si lector univ. dr. Bogdan Voinescu.
Cursul se adreseaza profesionistilor din domeniul psihoterapiei, psihologiei clinice sau consilierii psihologice dar si personalului medical si paramedical implicat in asistenta si managementul persoanelor cu tulburari care presupun mecanisme genetice si/sau ereditare. Acest curs va ajuta psihologii sa isi extinda aria de interventii la pacienti si populatii noi – cu tulburari genetice sau cu risc de a dezvolta sau de a transmite tulburari genetice, inclusiv tulburari mentale severe (ex. schizofrenie, tulburare bipolara).
Consilierea genetica are in vedere un demers modern de a traduce cunostintele medicale si psihologice in informatii practice pe care persoanele sau familiile confruntate cu afectiuni genetice le pot utiliza in intelegerea riscului personal sau pentru alti membri ai familiei, planificarea familiala sau in adoptarea de strategii de preventie si interventie potrivite pentru aceste afectiuni. In acest context, interventiile cognitiv-comportamentale pot fi elemente importante in schimbarea stilului de viata care poate astfel limita impactul pe care anumite afectiuni il pot avea.
Aflat la intersectia intre psihologie (consiliere psihologica) si medicina (genetica), cursul se va focaliza asupra integrarii acestor doua domenii, insistand asupra implicatilor practice pe care le au pentru intelegerea starii de sanatate si boala.
In cadrul cursului vor fi abordate cateva notiuni fundamentale de genetica umana insitand cu precadere asupra integrarii acestor elemente in procesul de consiliere genetica, consiliere psihologica si psihoterapie. Cursul isi propune astfel incorporarea competentelor de consiliere genetica in practica psihologilor.
Cursantii vor fi familiarizati cu urmatoarele aspecte:
- Interpretarea istoricului personal si familial
- Educarea vizavi de principalele afectiuni genetice – modalitatea de transmitere, testarea, preventia, managementul
- Estimarea riscului ca cineva sa dezvolte o afectiune genetica (inclusiv o tulburare mentala severa) sau sa o transmita mai departe copiilor
- Care este si cum poate fi redus riscul pentru o serie de afectiuni genetice, inclusiv tulburari mentale severe (ex. prin modificari cognitiv-comportamentale)
- Consiliere psihologica si asistenta in luarea deciziilor
Taxa de participare este de 400 lei.
Inscrieri si detalii:
- E-mail: contact@aquamarin.ro
- Telefon: 0745.633.474; 0724.222.522