Interventii psihoterapeutice in afectiunile psihosomatice

Cursul de formare profesionala continua cu tema “Interventii psihoterapeutice in afectiunile psihosomatice” se va desfasura in Bucuresti, in perioada 19-20 mai 2012.

Cursul „Interventii psihoterapeutice in afectiunile psihosomatice” abordeaza diferite afectiuni psihosomatice in care exista simptome somatice fara cauze organice si care au o componenta psihologica importanta. Asemenea afectiuni sunt de exemplu: hipertensiunea arteriala esentiala, ulcerul peptic, colonul iritabil, afectiunile alergice, o serie de dermatite, unele forme de migrene, etc. Exista si afectiuni cu componenta organica, dar care au in acelasi timp simptome psihologice importante, cum ar fi: cardiopatia ischemica, vitiligo, psoriazisul, etc. Aceste afectiuni la randul lor beneficiaza de tratament psihoterapeutic pentru componenta psihologica.

Scopul acestui curs este de va familiariza cu diverse informatii (teoretice si practice) privind demersul psihoterapeutic in diverse afectiuni psihosomatice de natura organica sau cu componenta organica. Cursul ofera o abordare teoretica interdisciplinara care sa evidentieze rolul factorilor emotionali cu impact semnificativ la nivel somatic pentru diferite afectiuni dar si abordarea practica prin interventii psihoterapeutice de tip multimodal si multireferential.

Din tematica:

  1. consideratii teoretice privind problematica psihosomaticii,
  2. aspectele clinice ale psihosomaticii,
  3. metode si tehnici terapeutice in tratamentul afectiunilor psihosomatice,
  4. demersul psihoterapeutic,
  5. sindroamele medicale functionale,
  6. prezentari de cazuri,
  7. evaluarea cunostintelor.

Formator este psih. dr. Mariana Costache, formator si supervisor ARHRTE (Asociatia Romana de Hipnoza clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana).

Pot participa psihologi clinicieni, psihoterapeuti in supervizare sau  autonomi, psihologilor atestati din alte domenii care doresc sa-si completeze cunostintele clinice  si de interventie in abordarea afectiunilor psihosomatice.

Se acorda 20 credite pentru acest curs de 20 ore de la Colegiul Psihologilor din Romania.

Inscrieri si informatii:

  • Mirela Motronea, tel. 0744.178.166
  • E-mail:curs2010training@gmail.com

PSIHOLOGIE.RO va recomanda cartile Lisei Bourbeau care abordeaza tema afectiunilor psihosomatice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Pentru a putea trimite comentariul, va rugam sa completati operatia matematica de mai jos (filtru de spam). *