
Cartea “Socul educatiei. O noua perspectiva asupra dezvoltarii copiilor”, de Po Bronson si Ashley Merryman, isi propune sa adune la un loc descoperiri facute de-a lungul anilor in psihologie despre procesul de dezvoltare a copiilor si care au stat pana acum intr-un con de umbra. Specialistii fie nu le-au dat importanta fie le-au considerat prea „evidente” pentru a fi luate in discutie.
Cartea dezvaluie cateva presupuneri considerate „fundamentale” despre copii care astazi nu mai sunt valide. In multe cazuri, procesul educativ a ramas in urma descoperirilor stiintei psihologiei si multe au fost, deci, ignorate. Astfel, strategiile pe care societatea moderna le implementeaza in educatia copiilor nu sunt valide si nu sunt adaptate nevoilor reale ale copiilor de azi.
Si pentru ca premisele de la care pornesc sistemele educative implementate in institutii, si aplicate de pedagogi si profesori, sunt adeseori „gresite”, comportamentul copiilor este interpretat eronat si comunicarea adultilor cu ei nu este cea corecta.
Autorii acestui volum isi propun sa abordeze cateva teme importante referitoare la dezvoltarea copiilor precum increderea in sine, minciuna, somnul, atitudinea rasiala, inteligenta emotionala, conflictele intre frati, rebeliunea adolescentilor, autocontrolul, agresivitatea, invatarea, desenele animate, rolul televiziunii in viata copiilor, prietenii copiilor si parintii lor etc. Sunt discutate „miturile” legate de aceste probleme si descoperirile psihologilor in legatura cu abordarea corecta a lor.
“Socul educatiei. O noua perspectiva asupra dezvoltarii copiilor”, de Bo Bronson si Ashley Merryman
Editura Paralela 45
Colectia „Carti Practice”
www.edituraparalela45.ro