“Esec” – un cuvant greu, dispretuit de noi toti; care este, aproape intotdeauna, insotit de cateva prietene la fel de nesuferite ca el: neimpliniri, lacrimi, frustrari; care aduce atingere stimei de sine si schimbari ale modului in care ne raportam la viitor, prezent, dar si trecut – intregul nostru sistem existential!
Nu cred ca exista cineva care sa nu fi facut cunostinta cu el, care sa nu fi baut din cupa sa amara. Se poate ivi oricand, oriunde, cand ti-e lumea mai draga, iar psihologii, consilierii psihologici, psihoterapeutii nu sunt nici ei ocoliti de intransigentul esec.
Ca specialist la inceput de drum, nu cred ca esecul in terapie poate fi incadrat intre niste limite clare, definit cu exactitate si contracarat dupa o reteta-panaceu. Esecul este perceput, gandit, simtit diferit in functie de asteptari, tip de personalitate, experiente anterioare, stima de sine. Fiecare terapeut va vedea esecul altfel si va reactiona diferit cand il va intalni. Pentru unii, esec inseamna, de exemplu, ca nu au facut nimic pentru client, ca nu au clintit nimic in sistemul lui de valori, in cel comportamental sau la nivel cognitiv. Cu alte cuvinte, daca clientul nu ar fi venit la terapie, n-ar fi pierdut nimic. Altii vor considera ca au gresit doar daca clientul se simte mai rau in urma terapiei. Iar alti terapeuti vor fi nemultumiti pentru ca au atins doar o parte din obiectivele propuse.
Am citit de curand o carte-reper pentru ceea ce inseamna esec in terapie, care mi-a confirmat propria parere: exista o multitudine de situatii in care poti cunoaste esecul – “Cand terapeutii rateaza”. Si am cunoscut in aceasta carte chiar si latura umoristica a esecului – nu credeam, recunosc, ca exista asa ceva. Jeffrey A. Kottler, unul dintre autori, aduce in discutie un exemplu de terapie ratata – un caz banal, aparent inofensiv, dar in care terapeutul s-a dovedit a fi cu adevarat ineficient. Clienta, in varsta de 75 de ani, se izola de fiecare data intr-o conversatie-monolog, ignorandu-l cu desavarsire pe terapeut. Acesta nu a reusit sa ii transmita vreun mesaj pacientei, ba, mai mult, s-a lasat cotropit de lene si plictiseala, refugiindu-se in propria-i lume. “In cazul lui Frances, nu prea mi-am dat deloc silinta. Dadeam din cand in cand din cap a incuviintare, scoteam cate un “ihi, aha, hm” si imi petreceam majoritatea timpului pierdut in fanteziile mele in care conduceam masini sport, faceam alpinism, dezbracam femei atragatoare pe care le vazusem in acea zi si cautam replici mai bune decat cele pe care le dadusem oamenilor cu care ma intalnisem mai devreme. Ba chiar numaram punctele de pe placile tavanului fals, incercand sa estimez cate erau in camera si cantam imaginar la pian cu mana dreapta” (pag. 33).
Se poate si mai rau, va asigur! William Glasser, creatorul terapiei realitatii, povesteste ca si pentru el plictiseala este unul dintre cei mai puternici dusmani, care, uneori se dovedeste a fi invingator: “Am avut cativa clienti in prezenta carora am adormit in sedinte si cred ca se obisnuisera cu asta si spuneau: Treziti-va acum, dr. Glasser! Am sa va zic ceva important!” (pag. 96).
“Cand terapeutii rateaza” este o carte monumentala despre esecul in terapie pe care o recomand tuturor celor care vor sa afle din culisele muncii unor mari pshoterapeuti. Nici nu putea fi altfel, tinand cont ca este scrisa de autorii “Mumiei de la masa din sufragerie” – carte care m-a marcat ca psiholog, dar si ca om.
Alte articole despre carte, gasiti si pe site-urile www.gramo.ro, www.psiho.eu si www.psihologu.ro. Puteti cumpara cartea “Cand terapeutii rateaza”, online, de pe PSIHOSHOP.RO!
Elena Ceciu, psiholog scolar, este pasionata de psihologia vocationala, domeniu care presupune tot ce inseamna alegeri reusite in cariera, nevoia de a te trezi cu zambetul pe buze in fiecare zi de munca si, nu in ultimul rand, implinirea pe plan profesional – necesara devenirii ca persoana. Nu crede ca am putea fi fericiti fara a ne gasi drumul personal in viata profesionala. Secretul succesului in cariera? Exigenta cunoastere a propriei persoane, dar si putina intuitie, un dram de noroc si multa munca.
Vizitati un nou magazin online, unde gasiti carti de psihologie- PSIHOSHOP.RO!!!