De ce unele femei slabesc, iar altele nu, desi tin aceeasi dieta? De ce majoritatea femeilor se ingrasa la loc, dupa ce au slabit printr-un program obisnuit de reducere a greutatii, si numai putine persoane reusesc sa-si mentina pe termen lung silueta la care au ajuns in urma unei diete? De ce aceeasi mancare ni se poate parea diferita, in functie de starea noastra emotionala, de contextul in care mancam sau de persoanele cu care luam masa?
Psihologia comportamentului alimentar (Food Psychology) reuseste sa raspunda la aceste intrebari printr-o analiza profunda a cauzelor ingrasarii si a altor probleme nutritionale, a relatiei cu mancarea, a legaturii dintre modul cum mancam si alte domenii si puncte de interes ale vietii: cariera, relatii, sexualitate, finante, vise, dorinte, sperante.
Psihologia comportamentului alimentar se afla la intersectia a doua domenii: Dynamic Eating Psychology si Mind-Body Nutrition (Psihologia comportamentului alimentar in schimbare si Hrana pentru minte si trup). Primul domeniu vede mancarea ca pe o usa catre zone profunde ale lumii noastre. Experientele cu care ne confruntam legat de mancare spun o multime de lucruri despre noi, despre traumele din copilarie, despre evenimentele neplacute pe care le-am trait, dar pe care inca ”nu le-am digerat”. Daca le negam si le ascundem intr-un con de umbra al psihicului nostru, apar, mai devreme sau mai tarziu, sub forma simptomelor, a kilogramelor in plus, a problemelor nutritionale.
Hrana pentru minte si trup studiaza conexiunile fascinante dintre minte, corp, digestie si comportament. Suntem mai mult decat niste masini biologice care functioneaza cu mancare. Avem ganduri, emotii, sentimente. Daca mancam acelasi aliment, dar in contexte diferite, avand stari emotionale diferite, ne putem simti… diferit si putem percepe chiar si alt gust. Hrana pentru minte si trup exploreaza modul cum gandurile, sentimentele, credintele au impact asupra metabolismului si asupra sanatatii; are la baza informatii si studii din medicina, nutritie si, nu in ultimul rand, din psihologie; ne pune la dispozitie tehnici cu care sa lucram atunci cand ne confruntam cu provocari legate de imaginea corporala, crestere in greutate, neplaceri digestive, oboseala, mancat compulsiv etc.
Psihologia comportamentului alimentar ne ofera, de exemplu, tehnici de relaxare care imbunatatesc digestia si arderea caloriilor, tehnici pentru a tine piept poftelor si tentatiilor; tehnici pentru a face fata mancatului compulsiv sau mancatului in exces. In plus, ne ajuta sa cream un mediu relaxant, in care sa ne manifestam autentic, care favorizeaza vindecarea.
PSIHOLOGIE.RO va recomanda cartea „(Re)Imprieteneste-te cu mancarea! Si cu tine insati”, de Elena Ceciu.
Cartea ofera o noua abordare asupra dietelor clasice pentru a avea succes, dar si asupra altor provocari nutritionale, pornind de la metode din psihologia comportamentului alimentar (Food Psychology).
Cartea este insotita de un audiobook gratuit, care contine tehnici de dezvoltare personala pe care le puteti aplica in viata de zi cu zi pentru a va imbunatati nu doar relatia cu mancarea, ci si relatia cu voi insiva si cu ceilalti.
Alte detalii, aici – psihoshop.ro.