Exista anumite conditii care sunt necesare pentru ca o terapie sa fie eficienta? De-a lungul timpului, s-a constatat ca tratamentul poate face bine, dar poate face si rau. De aceea, s-au cautat in cadrul mai multor cercetari factorii ce determina eficacitatea terapiei.Unul dintre cei mai importanti factori descoperiti ca fiind esentiali in terapiile eficiente (in care schimbarea a fost recunoscuta de client ca fiind in beneficiul lui pe termen lung) a fost relatia terapeutica adecvata. Dovezile din cercetare sustin ca terapia reusita are la baza o relatie client-terapeut caracterizata de incredere, empatie, acceptare. In continuare, studiile au continuat pentru a identifica natura aliantei terapeutice si interventiile necesare pentru stabilirea si mentinerea ei, caci
“Desi o alianta terapeutica pozitiva este comuna tuturor tratamentelor eficiente, ea nu se stabileste cu usurinta, din rutina.” (I.D. Yalom, “Tratat de psihoterapie de grup”)
Orientarea terapeutica are legatura cu calitatea acestei relatii? Rezultatele mai multor studii arata ca raspunsul este “nu” si dezvaluie ca terapeutii din scoli diferite “se aseamana unul cu altul (…) in conceptia despre relatia terapeutica ideala si in relatiile pe care ei insisi le stabilesc cu clientii lor.” (I.D. Yalom, “Tratat de psihoterapie de grup”)
Intr-un studiu, publicat in 2002, al eficientei psihoterapiei, realizat intr-un program de cercetare al National Institute of Mental Health, s-a ajuns la concluzia ca terapia reusita, indiferent de orientarea practicienilor, a necesitat “prezenta unui atasament pozitiv fata de o figura a autoritatii plina de bunavointa, suportiva si linistitoare.”
“Cand, in terapia individuala, spunem ca relatia este cea care vindeca, nu vrem sa spunem ca iubirea sau o acceptare din iubire este suficienta; vrem sa spunem ca o relatie ideala client-terapeut creeaza conditiile in care se pot desfasura asumarea riscului necesar, catharsisul si explorarea interpersonala si intrapersonala.” (I.D. Yalom, “Tratat de psihoterapie de grup”)