
Cum orice act creator ne ofera energie si motivatie, ce sa facem pentru a ne descatusa fortele inovatoare adesea adanc ingropate in noi? Cartea “Cum sa cultivi creativitatea copiilor“, de Julia Cameron, ofera cateva instrumente practice si sfaturi utile pentru orice om ce-si doreste sa traiasca autentic, creator. Dar, cel mai important, este ca din copilarie sa avem deschisa poarta catre creativitate. O putem deschide si mai tarziu, insa castigul este nepretuit daca prichindeii au sansa sa aiba parinti care inteleg rolul esential al creativitatii in viata.Ce pot face parintii ca sa fie deschisi lumii imaginatiei? Pentru inceput, autoarea subliniaza faptul ca e important ca adultii sa invete sa aiba grija de ei insisi, sa nu renunte la ceea ce le face placere si sa gasesca o cale de a impartasi cu copiii ceea ce ii incanta.
„Este important sa facem un efort constient pentru a ne deschide fata de copiii nostri, dar nu mai putin important este si sa facem un efort constient pentru a ne deschide, de asemenea, fata de noi insine, acordand atentie nevoilor si dorintelor noastre. (…) Ce exemplu de urmat le oferim copiilor daca nu avem grija de noi in numele generozitatii? Intr-adevar, a deveni parinte este un act de generozitate – dar tot trebuie sa avem grija de noi ca sa le putem oferi ceva copiilor.”
Astfel, fiind modele de comportament pentru copiii nostri, daca parintii sunt fericiti, ii invata pe princhindei sa fie fericiti.
„Copiii nostri ne privesc. Ei invata din ceea ce facem noi, pozitiv, negativ sau indiferent. Și dintr-odata optiunile noastre comportamentale devin foarte importante.”
Desigur, uneori parintii sunt obositi, nu au energie si timp sa fie alaturi de copiii lor. De aceea, Julia Cameron atrage atentia asupra faptului ca prichindeii trebuie obisnuiti de mici cu ritualurile. Acestea le permit parintilor sa-si ofere momente de respiro si sa-si incarce bateriile in agitatia de zi cu zi.
„Un ritual nu este doar o actiune repetata, ci si un moment de pauza, o pauza constienta. Introducand ritualuri in viata copilului, il invatam ca odihna este importanta. Viata moderna inseamna in mare parte agitatie. A invata sa mai facem cate o pauza si sa apreciem lucrurile bune din viata noastra este un lucru nepretuit.”
Creativitatea nu presupune deloc perfectiune. Perfectiunea este o capcana. Nu trebuie sa fim priceputi la desen pentru a desena si colora impreuna cu copiii. Nu trebuie sa ne pricepem la sculptura pentru a ne distra cu cei mici facand figurine din plastilina. Creativitatea se naste din explorare, din incercare si eroare, din naturaletea de a aborda diverse activitati intr-un mod deschis si cu curiozitate.
„Daca le aratam ca nu suntem perfecti, le aratam si ca trebuie sa aiba incredere sa o ia de la capat. In viata oricarei persoane creative exista si obstacole, iar oamenii care au succes nu sunt cei care nu dau gres niciodata, ci aceia care, atunci cand cad, se ridica si incearca din nou. Cu cat ne ridicam mai repede, cu atat mai bine. Daca ne complacem in greseala, asta nu face decat sa consolideze comportamentul de complacere in fiecare greseala. Daca ne corectam greselile, in schimb, fiind dispusi sa mergem mai departe si sa facem si alte greseli, invatam sa acceptam ca procesul implica inevitabil si comiterea anumitor greseli pe parcurs, din care trebuie sa invatam.”
Autoarea subliniaza ca adultii se lasa prea des deoparte si uita ca a fi parinti nu inseamna a se sacrifica. Arta de a fi parinti consta in arta de a gasi echilibrul intre implinirea personala si sustinerea si ghidarea implinirii copiilor.
„Multi dintre noi nutresc convingerea ca trebuie sa ne sacrificam pentru copiii nostri. Aceasta este o martirizare fara rost. Copiilor nostri le este mai bine atunci cand suntem noi insine.”
Esenta mesajului cartii “Cum sa cultivi creativitatea copiilor“, de Julia Cameron, il cuprinde autoarea in pasajul urmator:
“Cand suntem dispusi sa ne rezervam timp pentru noi insine, sa facem lucrurile care ne bucura, le oferim copiilor nostri un dar nepretuit: le aratam cum sa aiba grija de ei insisi. Bucurandu-ne de lucrurile care ne intereseaza cu adevarat, ii invatam sa faca si ei la fel.”