Reputatul medic legist Nicolae Minovici s-a spanzurat de mai multe ori pentru a cerceta astfel metodele de sinucidere si traumele psihice prin care trece un sinucigas. In 1904, a publicat lucrarea „Studiu asupra spinzurarii”, un studiu unic in domeniul medicinei romanesti din perioada pionieratului.
La mai bine de 100 de ani de la aparitie, aceasta deosebita lucrare este la fel de actuala si continua sa suscite interesul cu atat mai mult cu cat se integreaza celor mai moderne metode de investigatii criminalistice. De aceea, editura Curtea Veche a decis s-o re-editeze.
Nicolae Minovici descrie simptomele spanzurarii atat in urma experimentelor carora li s-a supus, cat si din informatiile obtinute de la cei care au putut fi salvati dupa incercarea de a se spanzura, aducand dovezi incontestabile in ceea ce priveste oprirea functiilor vitale si perioadele spanzurarii. “Spre deosebire de Occident unde sinuciderea este apanajul spatiului rural, la noi din contra orasele ne dau numarul cel mai mare de spanzurati. In el gasim acei indivizi care, lipsiti de mijloace pentru sustinerea vietii si-au ales ca fel de sinucidere spanzurarea. Insasi orasele le ofera adesea cauzele determinante ale spanzurarii”, scria Nicolae Minovici in 1904. Potrivit studiului realizat de Nicolae Minovici pentru perioada 1891-1902, in Bucuresti predomina sinuciderea prin spanzurare. Apoi, in ordine, urmau armele de foc si otravirile. Alte modalitati folosite pentru sinucidere erau aruncarea in fata trenului sau pe fereastra, precum si asfixierea cu monoxid de carbon rezultat din arderea incompleta a carbunilor. La capitolul cauze ale sinuciderilor, Minovici mentiona frustrarile si neimplinirile cotidiene generate de “alcoolism, alienatie, mizerie, certurile de familie, boli cronice, pasiuni, lipsa ocupatiei, datoria de bani sau alte motive necunoscute”.
Studiul sau, citat in toate tratatele de specialitate, prezinta si astazi un interes deosebit prin valabilitatea concluziilor, aducand argumente stiintifice cu aplicabilitate practica in ancheta penala in care trebuie sa se dea un raspuns pertinent la intrebarea: crima sau sinucidere?
Nicolae S. Minovici
„Studiu asupra spanzurarii”
Editura Curtea Veche
Pret: 26 lei
Cititi despre viata lui Nicolae S. Minovici la www.observatorcultural.ro