Prima carte din cadrul colectiei „Cartea de antropologie” a editurii Caligraf este „O antropologie a marginalului” de Octavian Buda, medic primar psihiatru la Institutul National de Medicina Legala "Dr.Mina Minovici" din Bucuresti.
Proiectul se doreste a fi o pledoarie pentru istoria marginalului, pentru studierea si, astfel, ameliorarea destinelor celor alungati in afara istoriei oficiale. Istoria marginalului este un domeniu de confluenta si de interferenta culturala, de intersectare cu istoria a unor variate discipline precum geografia urbana, sociologia, antropologia, medicina, literatura, etnografia si arta.
Lumea periferiilor sociale este o adevarata societate subterana, cu o evolutie paralela fata de aceea pe care o cunoastem cu totii, dar care poate determina in anumite circumstante istorice schimbari neasteptate, deformari culturale si spirituale de nebanuit. Aceasta lume ingenuncheata la marginea societatii nu trebuie ignorata, abandonata sau alungata din organismul social. Ea are propria-i ierarhie, propriile-i valori morale si chiar instrumente de organizare si de impunere a modelelor comportamentale. Este un adevarat organism social si cultural.
"Marginalul este de regula un excentric, un neimplinit, un ghinionist, un om condamnat sa piarda. Dar chiar si in aceasta "clasa" a declasatilor se stabilesc ierarhii, mergand de la primatul violentei pana la subtilitatea intelectuala, rafinata intr-un mod particular", spune dr. Octavian Buda.
Octavian Buda
"O antropologie a marginalului. Psihiatria judiciara romaneasca: 1860-1940"
Editura Caligraf
Pret: 59,95 lei