Pentru psihologii, medicii si psihoterapeutii pasionati de viziunea sistemica si psihoterapia de familie, ca si pentru absolventii facultatilor conexe (asistenta sociala, psihopedagogie, sociologie) si pentru studenti, SistemPsi organizeaza Seminarul de Psihoterapie Familiala, sustinut de catre D. Minuchin, la Timisoara, in perioada 25-26 octombrie.
Tematica va dezvolta urmatoarele aspecte: psihoterapia familiala structurala, familiile cu probleme multiple si cautarea punctelor forte ale familiei; psihoterapia familiala structurala ca abordare narativa, tiparele de interactiune si relatiile in cadrul familiei, componenta cognitive, reframing si schimbare; psihoterapia familiala post-modernista: abordari centrate pe solutie, narative si constructiviste, tiparele de relatie si modificarea povestii familiei; interventii suportive in psihoterapia familiei si puterea lor in schimbarea terapeutica.
Seminarul va curprinde si o sedinta “live” de psihoterapie cu o familie si prezentare de casete video ale unor interventii realizate de Salvador Minuchin.
Salvador Minuchin a dezvoltat propria forma de psihoterapie de familie, cunoscuta cu denumirea de terapie de familie structurala. Accentul este pe structura familiei, incluzand substructurile; apar concepte precum cel de “granita” si “subsistem”, “coalitie”, “ierarhie”. In viziunea terapiei structurale, in familiile disfunctionale exista subsisteme amestecate, coalitii, si ierarhii de putere improprii, cum este atunci cand un copil mai mare este adus in subsistemul familial pentru a inlocui prezenta fizica sau emotionala a unui sot absent. Pentru ca structurile tind sa se autoperpetueze, in special daca exista feed-back pozitiv, Minuchin considera ca schimbarea terapeutica este posibil de mentinut dincolo de limitele sedintei de terapie.
D. Minuchin este presedintele Centrului Minuchin pentru terapia familiei si cuplului din New York, fondat de catre Salvador Minuchin, creatorul psihoterapie familiale structurale.
Detalii si inscrieri, la www.sistempsi.ro