Se rezuma oare personalitatea doar la fatada, la masca sau rolul pe care il jucam pentru ceilalti? Pentru cei mai multi dintre noi, termenul semnifica mult mai mult. In mod obisnuit, ne referim la mai multe atribute ale unui individ, la o suma sau o colectie de caracteristici care sunt mult mai profunde decat aparentele fizice superficiale. Ne referim la o suma de dimensiuni care nu pot fi observate direct, la acelea pe care o persoana incearca sa le ascunda de noi sau pe care noi incercam sa le ascundem vederii altora.
Candva, un psiholog sugera ca ne putem face o idee despre intelesul acestui concept,daca examinam cu atentie ceea ce noi intentionam sa surprindem de fiecare data cand utilizam cuvantul Eu (Adams,1954). Cand spunem Eu, incercam sa insumam totul despre noi insine – simpatiile si antipatiile noastre, temerile si virtutile, vigoarea si slabiciunile noastre. Cuvantul Eu este ceea ce ne defineste pe fiecare dintre noi ca individ, ca persoana separata de altii. Daca recurgem la o analiza etimologica, gasim ca termenul deriva din latinescul “persona” care se refera la masca utilizata de un actor intr-o piesa. Ca atare “persona” desemneaza masca publica, “fata” pe care noi o etalam celorlalti. Astfel, personalitatea unui individ poate fi definita in termeni de impresie, impresie pe care persoana o face asupra altora.
Exista desigur si motive personale de a studia teoriile personalitatii: o curiozitate fireasca de a sti cat mai multe despre propriul comportament. De ce ne comportam, gandim si simtim intr-un anumit fel? De ce o persoana este agresiva, iar alta inhibata, una plina de curaj, iar alta fricoasa, una sociabila, iar alta timida? Ce ne face pe noi sa ne purtam intr-un anumit fel, iar pe fratii si surorile noastre crescuti in aceeasi casa sa fie atat de diferiti? Ce factori ii ajuta pe anumiti indivizi sa devina oameni de succes in cariera sau/si mariaj in timp ce altii, cu acelasi potential, cad dintr-un esec in altul? Desigur, nevoia de a ne cunoaste pe noi insine, curiozitatea de a descoperi dedesubturile motivelor si temerilor noastre sunt foarte puternice in cei mai multi dintre noi.
Examinarea variatelor perspective asupra personalitatii ne va permite sa dobandim cel putin un modest bagaj de informatii pentru dificila si nesfarsita sarcina de a ne cunoaste pe noi insine. E fascinant si surprinzator sa vrei sa te cunosti pe tine insuti si incitant, as putea spune, sa incercam sa-i cunoastem pe cei din jurul nostru, dincolo de ceea ce vor ei sa afiseze. Este un univers adapostit in fiecare dintre noi, pe care il putem explora. Avem timp intr-o viata?
Andreea Tudor este absolventa a Facultatii de Litere, sectia Comunicare si Relatii Publice. Este pasionata de tot ceea ce tine de libertatea de exprimare. Psihologia si radioul ocupa primele pozitii in randul pasiunilor ei si ii place sa creada ca ziua in care le va imbina cu succes nu este foarte departe. Crede cu tarie in aceste cuvinte ale lui Martin Luther King: „Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza”.