A aparut o noua carte de Suzanne Vallieres, un volum pentru parinti, din seria „Trucurilor psihologice pentru parinti” de la editura Polirom. De aceasta data pentru categoria de varsta 6-9 ani. In colectia „Psihologia copilului si parenting”, au aparut „Trucuri psihologice pentru parinti. Cum sa ne educam copilul (0-3 ani)” si „Trucuri psihologice pentru parinti. Cum sa ne educam copilul (3-6 ani)”, de aceeasi autoare.
Suzanne Vallieres, psiholog, lucreaza de aproape 20 de ani cu tinerii, in calitate de formator specializat si terapeut. Din 1996 activeaza in domeniul media, fiind colaborator permanent la diverse emisiuni de televiziune.
Cartea incepe prin a sublinia importanta castigarii autonomiei pentru copil si familia lui. Odata cu autonomia vin si responsabilitatile si odata cu asumarea responsabilitatilor copilul capata abilitatile necesare de a se adapta si de a evolua in societate conform normelor sociale impuse de ea. Efectele dependentei indelungate de familie? Printre multe altele, un copil neincrezator in capacitatile sale, un copil nesociabil, un copil izolat de ceilalti, perceput ca fiind slab.
Caci, odata cu autonomia, vine si abilitatea de a decide singur, de a alege singur, de a cauta singur ceea ce ii place si de a se feri de ceea ce nu-i place. In consecinta, copilul capata incredere in sine si se autocunoaste. Doua procese esentiale in maturizarea de mai tarziu.
Dupa 6 ani, intrarea la scoala pune probleme atat copilului cat si parintilor. Dintre cele mai inedite si neasteptate. Relatia cu educatorii, cu copiii, cu procesul invatarii sunt aspecte complexe, care fiecare in parte poate pune probleme oricand. Deschiderea catre lumea sociala e mai usoara daca inainte, in primii 6 ani de viata, s-au pus bazele corecte ale independentei si responsabilitatii copilului. Insa, daca apar obstacole, ele trebuie depasite si nici acum nu e prea tarziu ca parintii sa ii ajute pe copii sa devina autonomi.
Autoarea dezvaluie parintilor tipuri de probleme ce pot aparea in privinta motivatiei la invatatura, influentei colegilor, efectuarii temelor, socializarii, timiditatii etc. Trateaza, de asemenea, problematica tulburarilor de atentie si hiperactivitatea.
In plus, Suzanne Vallieres subliniaza importanta comunicarii cu copiii pe teme delicate, dar foarte importante in dezvoltarea emotionala, precum sexualitatea, moartea, prietenia, divortul etc. Copilul, pentru a fi pregatit pentru viata, trebuie sa aiba ocazia sa-si verbalizeze toate nelamuririle, toate problemele, toate emotiile si, la fel de important, este sa aiba cu cine sa vorbeasca. Parintii au acum un rol-cheie si daca si-l asuma nu vor regreta.Vor avea un copil echilibrat si independent.
Din cuprins:
Indrumarea copilului spre independenta • Cum va motivati copilul la scoala? • Influenta prietenilor • Este vremea temelor! • Dificultatile la invatatura • Mic ghid de disciplina • Deficitul de atentie si hiperactivitatea • Copilul meu nu are prieteni! • Tati si mami se despart! • Nu-i place de invatatoare! • Familia recompusa – o adevarata provocare • Stresul la copil
„Trucuri psihologice pentru parinti. Cum sa ne educam copilul (6-9 ani)”
De: Suzanne Vallieres
Editura Polirom
Colectia „Psihologia copilului si parenting”
www.polirom.ro